Orice detaliu contează când vine vorba de pregătirea militarilor care pleacă în Afganistan. Fiecare din cei 420 de militari ai Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi" trebuie să ştie ce înseamnă spijinirea în misiuni a forţelor armate afgane - de la elemente de tactică până la bunele maniere în relaţia cu decanul de vârstă al unei comunităţi. Totul se învaţă în poligonul Cincu.
„Ne pregătim pentru ceea ce urmează să facem acolo, avem experienţa celor care de-abia s-au întors din teatrul de operaţii", cpt. Petru Şelarcu, comandant Compania 1 Infanterie.
„Se salută întotdeauna doar cu mâna dreaptă, familia lui este scară pentru el, trebuie respectaţi, la fel cum şi ei ne respectă pe noi", lt. col. Liviu Necula, comandant Batalionul 341 Infanterie.
O bună instrucţie înseamnă să fii pregătit pentru orice, în relaţia cu localnicii. Pregătirea misiunii a început pe 27 iunie şi se încheie pe 8 iulie.
„Un alt tip de misiuni sunt cele de verificare a căilor de comunicaţii, împotriva dispozitivelor explozive improvizate, de departe cel mai periculos tip de operaţie şi misiune pe care militarii români o execută în teatrul de operaţii", g-ral. bg. Adrian Soci, comandant Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti.
Poligonul Cincu este cea mai mare zonă de antrenament militar din sud-estul Europei.
„Nu trebuie să ne raportăm numai la suprafaţa terenului, dar trebuie să ne raportăm la facilităţile şi capabilităţile pe care acest centru le pune la dispoziţia trupelor", cpt. Ana Maria Tamaş, ofiţer de relaţii publice CILFT Getica.
Militarii Batalionului 341 Infanterie pleacă în misiune pe 2 august şi rămân în zona aeroportului afgan Kandahar timp de şase luni.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea