De la 1 ianuarie, fiecare crescător de animale care vinde lapte trebuie să aibă în gospodărie un răcitor. Asta se întâmplă pentru că procesatorii nu vor mai avea voie să cumpere lapte decât dacă acesta este muls şi depozitat conform standardelor Uniunii Europene. Vestea nu este tocmai bună pentru fermierii care cresc animale puţine.
"Avem efectiv micuţ de animale şi nu ne trebuie. 30 de litri de la două văcuţe, pe care îi utilizez în gospodărie, la vecini. Pentru cei care au 10-12 văcuţe, atunci merită", declară Nicoleta Voicu, crescător bovine.
Ţăranii care au în gospodărie patru sau cinci animale şi vând o cantitate mare de lapte trebuie acum să găsească soluţii pentru achiziţionarea tancului de răcire şi a aparatului de muls. Doamna Zenobia are patru vaci şi spune că singura soluţie ca să cumpere instalaţiile este să se asocieze cu alţi crescători.
Statul a decis să îi ajute pe micii fermieri, printr-un fond de minimis de 5 mii de euro pentru fiecare formă asociativă, suficienţi pentru achiziţionarea şi instalarea unui tanc de răcire cu o capacitate de o mie de litri. Fermierii care deţin sute de animale, însă, spun că măsura impusă este normală, mai ales că astfel pot cere un preţ mai bun procesatorului.
"Laptele este muls direct din ugerul vacii şi vine pe conductă direct în tancul de răcire, unde primeşte şocul termic şi îndeplinim astfel normele. Mulţi dintre noi, fermierii, avem tancurile de la procesatori", afirmă Ioan Cristolovean, fermier.
Un tanc de răcire a laptelui, cu o capacitate de 3500 de litri, ajunge să coste 30 de mii de euro.