Georgeta Pipu este secretar la Primăria din Hărman. S-a întâmplat să lucreze în baza de date în locul operatorului titular chiar în luna august, atunci când a fost făcută o simulare de alegeri și listele electroale trebuiau printate. Atunci, serverul a picat pentru șase ore.
"În prima zi s-a blocat sistemul, probabil din cauza faptului că au fost mulți utilizatori, dar, după aceea lucrurile s-au rezolvat", povestşte Georgeta Pipu - secretar primăria Hărman.
Din luna februarie a anului trecut, Daniela Prejmeranu este funcţionarul de la Primăria din Hărman care a primit o sarcină în plus: să se ocupe de Registrul Electoral. De câte ori se impune șterge de pe listele electorale persoanele decedate și pe cele cărora le este interzis prin lege să voteze. Pentru a lucra în baza de date online, femeia a participat la câteva cursuri de instruire, înainte ca programul să fie instalat pe calculatorul său.
"Am avut un manual de prezentare, iar la cea mai mică dificultate întâmpinată, l-am consultat pe domnul Claudiu Petra de la Autoritatea Electorală", a spus Daniela Prejmerean - consilier starea civilă comuna Hărman.
Sistemul Informatic pentru Registrul Electoral a fost instalat încă din primăvara anului trecut. Pentru implementarea sistemului, multe primării, mai ales cele de comune, au fost nevoite să achiziționeze calculatoare, scannere și imprimante noi. Pentru alegerile europarlamentare din mai, operatorii din toate primăriile au efectuat deja delimitarea secțiilor de votare.
"Operatorii din primării au fost instruiți, știu ce au de făcut și urmează ca în data de 10 aprilie să fie tipărite listele electorale permanente, pentru prima oară, după Registrul Electoral", susţine Claudiu Petra - purtătorul de cuvânt al Autorităţii Electorale Permanente Brașov.
Sistemul Informatic pentru Registrul Electoral este o bază de date la nivel național care cuprinde toț cetățenii cu drept de vot. El permite actualizarea la zi a listelor electorale permanente direct în primării.