Protestul a început la ora 7:00. Cei 150 de angajaţi care trebuiau să intre în tura de dimineaţă au refuzat să treacă de poarta fabricii. Paşnici, dar cu revendicări clare, muncitorii susţin că nu vor renunţa la măsurile de protest până când cererile lor nu vor fi ascultate.
Aceasta este a doua acţiune de protest de la IAR Ghimbv din ultimele două luni. La începutul lunii septembrie, oamenii au venit cu aceleaşi revendicări, dar nu s-a rezolvat nimic, aşa încât sunt hotărâţi să meargă până la Bucureşti ca să fie ascultaţi.
"Faptul că printr-o OUG s-a limitat fondul de salarii şi acest lucru se reflectă nu numai asupra faptului că nu pot să crească salariile, ci în primul rând că nu se pot face angajări şi volumul de muncă între timp a crescut foarte mult", a precizat Horia Cârstea - angajat IAR Ghimbav.
"(n.r. ne nemulţumeşte) Faptul că o prevedere din legea bugetului nu ne permite creşteri salariale, în pofida faptului că cifra de afaceri a crescut. Când e să ne ia, suntem consideraţi bugetari, când e să ne dea, suntem consideraţi altcumva", spune Marian Mihăescu - angajat IAR Ghimbav.
IAR Ghimbav este o comapnie subordonată Ministerului Economiei. Prin urmare, salariile nu pot fi majorate decât raportat la nivelul inflaţiei. Asta deşi în ultimul an cifra de afaceri a companiei s-a dublat faţă de 2014, iar profitul a crescut considerabil.
"În urma conflictului spontan din 3 septembire am avut întâlnire la Ministerul Dialogului Social cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Economiei şi am stabilit că vom face demersurile să modificăm această lege. Am propus modificarea legii, a ajuns la Ministerul Economiei, care a analizat-o până acum. A ajuns la Direcţia Juridică în 21 septembrie şi de peste o lună este îngropată la domnul Aurelian Gavrilescu", a declarat Suba Arpad - lider de sindicat.
Potrivit lideruluid e sindicat, conducerea companiei este de acord cu revendicările muncitorilor, dar nu şi cu forma de protest.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz