Mugurel Krausz locuieşte în Braşov şi a luat împrumutul în 2007, de la sucursala locală a unei bănci comerciale. Contractul de împrumut a fost încheiat pentru suma de 48.000 de franci elveţieni, pe o perioadă de 35 de ani. Din aceşti bani, bărbatul şi-a cumpărat o garsonieră.
„Rata a început undeva la 560 de lei pe lună. După boom-ul acesta, al francului elveţian, a ajuns la 1335 de lei pe lună”, spune Mugurel Krausz.
În 2013, braşoveanul a schimbat garanţia creditului imobiliar şi a solicitat băncii o refinanţare, într-o altă monedă. Cererea nu a avut succes.
Bărbatul se plânge că în doar două luni, rata a crescut cu aproape 25 la sută. Aşa că a propus din nou oficialilor băncii conversia în lei a creditului, la un curs negociat. Nu a primit niciun răspuns, astfel încât şi-a luat o zi de concediu şi a schimbat toţi banii de rată în monede de cinci şi zece bani. În total, 48 de kilograme de monede, amestecate într-un geamantan şi un cărucior de piaţă.
Pentru că nu puteau număra 48 de kilograme de monede într-un timp rezonabil, reprezentanţii băncii au cerut de la o altă sucursală un aparat special pentru numărat monede. Le-a rămas doar efortul separării pe categorii a monedelor cu care braşoveanul a mers la ghişeu.
Reprezentanţii băncii nu au oferit până acum un punct de vedere în legătură cu această modalitate de protest.