Programul Rabla la tractoare, nefuncţional

Data publicării:
TRACTOARE

Daniel Zaharia a vrut să-şi cumpere tractoare noi în urmă cu trei ani. Valoarea mică a voucherului, de doar 4.000 de euro pentru fiecare tractor vechi, l-a făcut să dea înapoi. Aşa că şi-a cumpărat două tractoare second-hand, care au început să se strice acum.

"Ar putea fi duse la programul Rabla, deoarece întreţinerea lor necesită foarte mulţi bani. Fiind vechi, se strică foarte multe la ele.  M-am interesat şi am înţeles că nu mai funcţionează programul", a spus Daniel Zaharia - agricultor.

Statul a vrut să le întindă o mână de ajutor cu programul Rabla pentru tractoare, dar guvernanţii nu au alocat finanţare suficientă.

Aşa că an de an, agricultorii români sunt nevoiţi să improvizeze. Pentru că nu-şi permit să-şi cumpere tractoare noi şi performante, care ajung la peste 20.000 de euro, sunt nevoiţi să le folosească în continuare pe cele vechi şi depăşite.

Dacă pentru agricultori sumele au fost mici, pentru dealerii care au intrat în programul Rabla pentru tractoare, mai mare a fost alergătura. Una dintre firmele din Braşov care a intrat în program nu a reuşit să vândă nici măcar un tractor, pentru că fondurile s-au epuizat.

"Noi eram dealeri, eram înscrişi în lista de dealeri, lucru destul de greu la acea vreme, dar nu erau vouchere, nu erau fonduri, nu ştim exact care a fost situaţia. Nu a fost uşor, a trebuit să întocmim, un dosar destul de stufos pe care l-am depus tot la Bucureşti", a spus Balint Ladislau - dealer tractoare.

Potrivit Ministrului Mediului, Attila Korodi, pentru Administraţia Fondului pentru Mediu, susţinerea financiară a programului Rabla pentru tractoare presupune eforturi financiare prea mari. Ministrul a explicat că valoarea voucherului era mult prea mică în comparaţie cu preţurile tractoarelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri