Mircea Costinaş a ieşit, dis de dimineaţă, să recolteze grâul pe care l-a pus pe cele 70 de hectare de câmp pe care fermierul le deţine. Este foarte mândru că producţia de anul acesta este pe măsura muncii lui. A recoltat 5 tone pe hectar la grâul de toamnă, o cantitate care îi asigură profitul. "Anul ăsta dacă ai producţie sub 5 tone ieşi în pierdere. Dacă ai producţie de 5 tone îţi scoţi cheltuiala. O parte mică o depozitez că am silozuri iar majoritatea trebuie să o vând direct datorită faptului că nu am spaţiu de depozitare", afirmă Mircea Costinaş.
Chiar dacă au obţinut producţie mare, fermierii sunt descurajaţi de preţul oferit pe grâu. Preţul este în jur de 55, 60 de bani. Atât ne-au oferit la ora actuală", ne spune Nicu Adam, un fermier din Codlea care a fost nevoit să-şi vândă din producţie, la un preţ mai mic şi asta pentru că are îi trebuie bani să recolteze în continuare.
Deja, fermierii din judeţul nostru au recoltat o treime din cele 4.600 de hectare cultivate cu grâu şi spun că producţia a depăşit media ultimilor ani, care a fost de 3.500 de kilograme la hectar.
Majoritatea cantităţilor de grâu se duc către fabriciile de pâine dar şi către furnizorii de pesticide, cărora fermierii le plătesc datoriile în natură. În total, la nivelul judeţului Braşov, sunt cultivate cu grâu aproximativ 13.100 de hectare de pământ. Cultura de grâu ocupă locul 2 în judeţ.