Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, totul a început cu două cereri depuse la Primăria Săcele, în noiembrie 2006 și octombrie 2007, de beneficiari care nu întruneau condițiile legale pentru a deveni chiriași ai garsonierelor ANL.
"Locuințele au fost atribuite în 2007, prin contract de închiriere, persoanelor care, la acea vreme, ocupau funcțiile de șef al Poliției Săcele și respectiv administrator public al județului. Ulterior, primarul s-a schimbat în Săcele, însă contractele de închiriere au fost prelungite ", transmite reporterul Digi24 Braşov.
Procurorii anticorupție au stabilit că fostul primar din Săcele i-a determinat pe membrii Comisiei tehnice de atribuire a locuințelor să le dea garsioniere celor doi beneficiari clandestini. Potrivit rechizitoriului, noul primar din Săcele a semnat o prelungire a celor două contracte. Actele au fost suspendate abia după ce procurorii cu cerut Primăriei Săcele documente în legătură cu acest caz.
"De un singur lucru îmi pare rău: că anumiți oameni....de ce n-au făcut anumite contestații sau anumite sesizări către comisia de repartizare sau către mine sau către serviciul de specialitate?", spune Radu Florea Nistor, primarul oraşului Săcele.
"Dacă erau destinate tinerilor, atunci trebuiau să le primească ei, nu alte persoane ", este de părere un localnic.
"Nu este corect ca un om care are case, care are avuții...așa...să ocupe locurile altor oameni săraci ", adaugă un alt localnic.
Primarul, fostul primar și cei doi beneficiari ai locuințelor au fost trimiși în judecată și sunt cercetați în stare de libertate pentru instigare la abuz în serviciu. Membrii comisiei, care a atribuit efectiv cele două garsoniere, sunt trași la răspundere de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Prejudiciul calculat în acest dosar este de 20.000 de lei.
Reporter: Claudiu Loghin / Operator: George Oltean