Prima însămânţare la pepiniera Râşnov

Data publicării:
PEPINIERA RASNOV

În ciuda vremii, capricioasă şi destul de rece, angajaţii pepinierei au pregătit o solă în aer liber pentru prima cultură de anul următor.

"Prima activitate de însămânţare de la pepiniera din Râşnov a început cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, pe care au fost cultivate 40 de kilograme de jir, iar producţia aştetpată în primăvară va fi de peste 10.000 de puieţi de fag", relatează Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Asta se întâmplă pentru că fagul nu este pretenţios şi, în general, se regenerează natural foarte repede. Pentru brad şi molid, celelalte specii care predomină în zonă, seminţele vor fi cultivate în solar, unde vor sta maximum doi ani. De abia după alţi trei ani în solele exterioare puieţii vor putea fi folosiţi la împădurire.

"Capacitatea totală proiectată este de 10.000 de puieţi de fag şi 25.000 de răşinoase, aici intrând 14.000 de puieţi de brad, 5.000 de molid şi 1.000 de pin, undeva la 35.000 de puieţi, pe an", spune Adrian Tudor - responsabil cultură, Ocolul Silvic Râşnov.

"Ocolul Silvic Râşnov administrează 7.000 de hectare, dintre care 6.300 sunt ale Primăriei Râşnov. În general, beneficiem de o regenerare naturală foarte bună, astfel încât suprafeţele pe care le completăm la plantat sunt de patru, cinci, până în şapte hectare, niciodată nu am plantat mai mult de şapte hectare", spune Adrian Apostu - şef Ocol Silvic Râşnov RA.

Pepiniera ar trebui să producă suficient pentru satisfacerea acestei nevoi. În plus, ea este menită să scutească Primăria de cheltuielile anuale cu puieţii.

"În zonele în care arborii ajung la vârsta exploatabilităţii şi se exploatează suprafeţele respective, în funcţie de amenajamentul silvic, zonele respective urmează să fie împădurite, iar acest lucru se întâmplă în fiecare an. 50.000 de lei se cheltuiau anual din bugetul Primăriei pentru astfel de împăduriri", spune Adrian Veştea - primarul oraşului Râşnov.

Mai mult, după primii cinci ani, Primăria va putea să şi vândă din producţia obţinută aici. Pepiniera se întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar. Are un solar de 100 de metri pătraţi, amenajat şi utilat cu sisteme de încălzire şi irigare iar aproape 2.500 de metri pătraţi din suprafaţa ei sunt câmpuri cultură. Pentru dotarea pepinierei silvice a fost cumpărat şi un pachet de utilaje și echipamente profesionale. Costurile totale ale proiectului au fost de 900.000 de euro, 60% bani europeni şi 40% din bugetul oraşului Râşnov.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoli Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Distracție în paradisul din Maldive cu doar 30 de euro. Un vlogger ne arată ce nu vor agențiile de turism să...
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...