Prima însămânţare la pepiniera Râşnov

Data publicării:
PEPINIERA RASNOV

În ciuda vremii, capricioasă şi destul de rece, angajaţii pepinierei au pregătit o solă în aer liber pentru prima cultură de anul următor.

"Prima activitate de însămânţare de la pepiniera din Râşnov a început cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, pe care au fost cultivate 40 de kilograme de jir, iar producţia aştetpată în primăvară va fi de peste 10.000 de puieţi de fag", relatează Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Asta se întâmplă pentru că fagul nu este pretenţios şi, în general, se regenerează natural foarte repede. Pentru brad şi molid, celelalte specii care predomină în zonă, seminţele vor fi cultivate în solar, unde vor sta maximum doi ani. De abia după alţi trei ani în solele exterioare puieţii vor putea fi folosiţi la împădurire.

"Capacitatea totală proiectată este de 10.000 de puieţi de fag şi 25.000 de răşinoase, aici intrând 14.000 de puieţi de brad, 5.000 de molid şi 1.000 de pin, undeva la 35.000 de puieţi, pe an", spune Adrian Tudor - responsabil cultură, Ocolul Silvic Râşnov.

"Ocolul Silvic Râşnov administrează 7.000 de hectare, dintre care 6.300 sunt ale Primăriei Râşnov. În general, beneficiem de o regenerare naturală foarte bună, astfel încât suprafeţele pe care le completăm la plantat sunt de patru, cinci, până în şapte hectare, niciodată nu am plantat mai mult de şapte hectare", spune Adrian Apostu - şef Ocol Silvic Râşnov RA.

Pepiniera ar trebui să producă suficient pentru satisfacerea acestei nevoi. În plus, ea este menită să scutească Primăria de cheltuielile anuale cu puieţii.

"În zonele în care arborii ajung la vârsta exploatabilităţii şi se exploatează suprafeţele respective, în funcţie de amenajamentul silvic, zonele respective urmează să fie împădurite, iar acest lucru se întâmplă în fiecare an. 50.000 de lei se cheltuiau anual din bugetul Primăriei pentru astfel de împăduriri", spune Adrian Veştea - primarul oraşului Râşnov.

Mai mult, după primii cinci ani, Primăria va putea să şi vândă din producţia obţinută aici. Pepiniera se întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar. Are un solar de 100 de metri pătraţi, amenajat şi utilat cu sisteme de încălzire şi irigare iar aproape 2.500 de metri pătraţi din suprafaţa ei sunt câmpuri cultură. Pentru dotarea pepinierei silvice a fost cumpărat şi un pachet de utilaje și echipamente profesionale. Costurile totale ale proiectului au fost de 900.000 de euro, 60% bani europeni şi 40% din bugetul oraşului Râşnov.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoli Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...