Gabriela Mihalcea suferă de tromboflebită, ulcer varicos şi afecţiuni cardiace. Este lungă lista de analize pe care trebuie să şi le facă semestrial. Femeia spune că nu o dată a fost pusă pe lista de aşteptare a laboratorului la care a mers, pentru că banii de la Casa de Asigurări de Sănătate nu au mai ajuns pentru toţi pacienţii.
"Dacă prinzi între primii, ai norocul să faci, dacă nu, rămâne pe data viitoare. Am păţit asta şi am amânat de pe o lună pe alta", povesteşte Gabriela Mihalcea.
Ca doamna Mihalcea sunt mulţi alţi oameni care nu îşi permit să fie la zi cu investigaţiile medicale, deşi statul ar trebui să le asigure un pachet întreg de analize gartuite.
"Degeaba nouă ne dă medicul să facem analizele, la fiecare an, el ne dă, iar laboratoarele nu au fonduri. Atunci, aşteptăm până au fonduri, sau ne ducem la un laborator privat", spune un pacient.
Alţii le plătesc pentru că nu au ce face, sau pentru nu îşi cunosc suficient drepturile de asiguraţi.
Medicii de familie spun că este imposibil ca banii de la Casa de Asigurări de Sănătate să ajungă pentru toată lumea şi că prevederile noului contract cardu sunt absurde.
"Teoretic ar trebui făcute la 6 luni de zile. Gândiţi-vă, la un cabinet, îl dau exemplu pe al meu, unde sunt în jur de 800 de hipertensivi, plus diabeticii, deci în jur de 1000 de pacienţi, la şase luni, înseamnă 2000 de consultaţii, 2000 de trimiteri de laborator, fiecare cu 12-14 analize, faceţi o socoteală cam câţi bani trebuiesc ca să îndeplinim aceste sarcini date de acest contract cadru", a precizat medicul de familie Sorin Gârbacea.
Clinicile care au contracte cu CAS-ul recunosc că situaţia este reală. Se întâmplă foarte des ca banii alocaţi să nu le ajungă, şi mai ales în această perioadă, când au primit mai puţine fonduri, doar 200 de mii de lei pe lună.
"Sunt câteva zile, de obicei ultima din lună, când rămânem fără fonduri. Pacienţii ar trebui să ştie că, în funcţie de dotare, de personal şi de adresabilitatea clinicii se primesc fonduri. Însă, există nişte criterii de prioritizare a pacienţilor", spune Cristina Puşcaşu - administrator clinică privată.
"În cadrul contractării, de la 1 iulie 2014, bugetul alocat l-au splitat diferit pe lunile iulie, august, septembrie, lăsând un buget mai mic pe septembrie, în aşteptarea rectificării bugetare. În cazul în care o să vină rapid, o să alocăm bugetele necesare pentru furnizorii de servicii paraclinice", spune Cătălin Şeitan - preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov
În judeţul Braşov, peste 390 de mii de oameni au asigurare de sănătate şi sunt beneficiari ai noului pachet de bază.