Anchetatorii au descoperit că la parohia ortodoxă condusă de preotul Andreiu Sicoe lucrează fără forme legale 12 angajaţi. Investigaţia poliţiştilor şi procurorilor este legată de o perioadă de cinci luni, la începutul anului trecut. Preotul a fost pus sub urmărire penală în acest dosar, alături de contabila parohiei. Pentru acoperirea prejudiciului fraudei, procurorii au instituit sechestru asupra unui apartament aflat în proprietatea preotului.
" În sarcina ambilor s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de primire la muncă a mai mult de cinci persoane fără ca acestea să aibă contracte individuale de muncă întocmite, aşa cum prevede legea. În concret, este vorba despre primirea a 12 persoane la muncă în aceste condiţii şi de asemenea pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală ", spune Alina Popescu, prim procuror delegat Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.
Totul a pornit de la un control de rutină al inspectorilor de muncă. Potrivit legii, orice control la care sunt găsite mai mult de cinci persoane care luvrează la negru este de competenţa Poliţiei şi Parchetului.
" În orice caz, acolo trebuiau să aibă contracte individuale de muncă şi nu contracte de prestări servicii, aşa cum am găsit noi ", afirmă Dan Suciu, inspector şef adjunct ITM Braşov.
Părintele Sicoe a refuzat să comenteze acuzaţiile anchetatorilor. A contestat însă sechestrul instituit de procurori şi chiar prejudiciul calculat în acest dosar.
" Erau suficiente convenţiile civile şi iată, am aici situaţia acestor convenţii civile, declaraţiile privind obligaţiile de plată, precum şi bonurile de lucru şi plăţile care s-au făcut ", a spus Dumitru Terţa, avocatul preotului Andreiu Sicoe.
Andreiu Sicoe este unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din Braşov.
" Dacă într-adevăr a făcut nu, nu mi se pare normal. Din această cauză, că tot ce se face trebuie făcut în condiţiile legii ", spune un localnic.
" Orice salariat trebuie să aibă angajare şi nu să lucreze la negru, pentru că aşa e, trebuie să aibă o vechime, să aibă un ban când îmbătrâneşte ", adaugă un alt localnic.
Preotul Andreiu Sicoe nu e la prima întâlnire cu anchetatorii. El mai este cercetat şi pentru că ar fi vândut ilegal, timp de 22 de ani, locuri de veci la preţuri mult peste limitele impuse de autorităţile locale.
Reporter: Claudiu Loghin / Operatori: Dragoş Ghitiu, Lucian Păculea