Organele au fost prelevate de la un pacient de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală. Echipa de medici de la Spitalul Judeţean din Sibiu a obţinut acordul familiei bărbatului, pentru prelevarea organelor viabile care ar putea să salveze alte vieţi.
"Starea sa era una foarte gravă. Medicii au făcut tot ce au putut ca să îl salveze, dar, din păcate, nu a fost posibil. Din fericire însă, se pot salva alte vieţi prin această operaţiune de prelevare de organe", a declarat Decebal Todăriţă - purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu.
După mai bine de o jumătate de oră de la sosirea echipei de medici din Bucureşti, la Spitalul Judeţean Sibiu au ajuns şi medicii din Cluj-Napoca, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal şi cei de la Clinica Chirurgicală. Procedura nu a fost deloc uşoară pentru echipa de medici.
"S-au prelevat ficatul şi rinichii. Acum începe prelevarea la ţesuturi. Şi corneele au fost prelevate, acum au plecat spre Bucureşti. A fost un caz puţin mai dificil, ceea ce a necesitat o plecare foarte rapidă", a afirmat conf. dr. Cristian Andrei Nica - medic primar chirurgie generală
Echipa de medici a fost condusă de chirurgul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, din capitală, care la mai bine de o săptămână de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, luni şi-a reluat activitatea în sala de operaţie. Medicul a fost, însă, rezervat în declaraţii.
O parte dintre organele recoltate la Sibiu au ajuns la Cluj-Napoca. Este vorba despre un rinichi şi pancreasul care îi dau şansa la o nouă viaţă unui tânăr de 34 de ani dintr-o localitate din Alba.