Credincios din fire, Ştefan a mers încă din prima zi de post la cumpărături să îşi cumpere cele necesare. Îl aşteaptă aproape 7 săptămâni în care mâncărurile pe care le va servi vor avea ca incrediente principale soia sau legumele.
De altfel, rafturile magazinelor s-au umplut deja cu borcane cu zacuscă, dulceţuri, salate sau cârnăciori de soia, toate făcute special pentru Postul Paştelui. Astfel de produse sunt în medie cu 10-15% mai scumpe decât altele obişnuite, spun specialiştii.
Şi prin pieţe fructele şi legumele s-au scumpit cu lăsarea Postului. Merele sunt acum 4 lei, de la 3 lei 50, atât cât costau săptămâna trecută, iar ridichile s-au scumpit de la 2 la 3 lei. În plus, castraveţii costă 20 de lei, iar roşiile 10 lei în această perioadă, adică mai scumpe cu 10% decât de obicei! Nici mierea, nici fasolea nu se lasă mai prejos, însă preţul lor depinde de comerciant.
Comerciantii spun că se asteaptă ca profitul lor sa creasca cu 25% la finalul Postului, întrucât cerere există.
Şi pensiunile din Mărginimea Sibiului şi-au adaptat meniurile cu preparate de post pentru turiştii evlavioşi.
Dincolo de aspectul economic, preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să respecte tradiţia pe care o impune postul Paştelui, mai ales că vremurile sunt grele. Postul Paştelui se va închiea pe data de 5 mai, atunci când creştinii ortodocşi vor sărbători Învierea Domnului.