Sibienii care vin să își scoată un cazier judiciar, necesar la angajare, trebuie să meargă la două ghișee, aflate în aceeași clădire. Taxa de eliberare a documentelor se plătește la casierie.
" Cu buletinul de identitate! (Reporter: Așa. Vi s-a spus să mergeți cu banii sau cu chitanța? ) Înapoi? Păi cu chitanța. Aici am plătit, cu chitanța, dincolo ", spune un sibian.
" Vin, plătesc taxa pentru cazier, mi se eliberează chitanța și mă întorc cu ea la ghișeu ", adaugă un alt sibian.
Acest lucru ar fi ar fi trebuit să le spună și cei doi foști angajați de la Serviciul Cazier, oamenilor care veneau să își depună cererile, dar nu ştiau procedura. Aceștia însă, afirmă procurorii, luau banii și îi băgau în buzunar, fără să îi trimită pe cetățeni la casierie.
" În acest fel, polițiștii care au eliberat documentele fără să emită chitanță și-au însușit, spun procurorii, aproape 700.000 de lei ", relatează Adela Mohanu, reporter Digi24.
Cei doi agenți sunt acum urmăriți penal de procurorii sibieni, într-un dosar în care sunt acuzați de abuz în serviciu.
" Aceștia, în perioada 2009-2013, au eliberat un număr impresionant de certificate de cazier judiciar, însușindu-și taxa de 10 lei de care era nevoie pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Cercetările sunt în fază avansată, urmând ca, în curând, să fie sesizxată instanța de judecată ", precizează Ion Veştemean prim-procuror adj. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Agenții, ambii cu o vechime de peste 15 ani în Inspectoratul de Poliție, au fost mutați de la Serviciul Cazier, după deschiderea dosarului penal.
" Cei doi agenți de poliție au fost puși la dispoziție, executând, în această perioadă, anumite activități special trasate de către șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu ", menţionează Luciana Balteş, purtător de cuvânt IPJ Sibiu.
Potrivit noului Cod Penal, abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Reporter: Adela Mohanu / Operator: Lucian Sandu