Turismul în Braşov începe la 1800 când saşii din Transilvania înfiinţează prima asociaţie turistică de la noi din ţară. Cea dintâi unitate de cazare şi masă din poiană a fost Cabana Postăvarul constuită la o altitudine de peste 1600 de metri.
"Prima cabană numită Schuller House, Casa Schuller, era mai modestă, a fost renovată şi îmbunătăţită în 1885 şi în 1890 funţionează permanent iarna şi vara", spune Kristel Berbec - reprezentant Asociaţia Carpatină.
În 1951 Poiana Brasov a găzduit concursul pentru studenţi al Jocurilor Internaţionale de Iarnă. Era o vreme când nu existau schiuri "off-pist", clăpari reglabili sau beţe de carbon.
"Eu am început să schiez cu nişte bocanci de turist, simpli, cu talpă de piele pentru că atunci nu era cauciucul. Primele schiuri au fost chiar fără canturi" spuneToni Zakarias - instructor de schi.
Poiana Braşov este acum o staţiune destinată exclusiv sporturilor de iarnă, însă odinioară, hotelurile şi pensiunile erau complet ocupate şapte luni pe an.
"Poiana Braşov reprezenta un loc de plimbare, de ozonare a organismului pentru cei care aveau la vremea respectivă bani. Primele grupe de turişti au început să vină din ţările limitrofe, din Ungaria, Republica Cehoslovacă, Polonă, Bulgară", precizeazî Nicolae Bucur - fost şef Departamentul Agrement Poiana Braşov.
După 1965, odată cu dezghețarea relațiilor cu occidentul, în Poiana Braşov au început să apară turişti din Franţa, Germania, Anglia sau Austria. Între timp, Poiana Braşov s-a transformat şi a devenit o staţiune modernă.
În Poiana Braşov se schiază pe 12 pârtii care au în total o lungime de 24 de kilometri. Aici funcţionează în fiecare iarnă două telecabine, o gondolă, cinci instalaţii de teleschi şi alte două de telescaun.
Ultima modernizare a staţiunii a fost în 2013, când Poiana Brașov a găzduit Festivalul Olimpic al Tineretului European. Atunci s-au investit 28 de milioane de euro pentru extinderea domeniului schiabil, a reţelei de transport pe cablu, a instalaţiilor de înzăpezire artificială şi a celor de iluminare nocturnă. Toate acestea i-au sporit popularitatea şi a mărit numărul de turişti.
O camera dublă la un hotel de 3 stele costă aproximativ 200 de lei, cu mic dejun inclus, iar la un hotel de 4 stele preţurile pot ajunge lejer, la 400 de lei. Pentru cei mai pretenţioşi, care preferă luxul, există si hoteluri de 5 stele sau apartamente spaţioase. O camera dublă la hotel costă între 550 si 700 de lei, cu mic dejun inclus. În ceea ce priveşte transportul pe cablu, cu 100 de lei puteţi face cinci urcări cu telegondola. Cei care vor să schieze zece zile, cu un număr nelimitat de urcări cu instalaţiile de cablu, trebuie să plătească 1000 de lei.
Reporter: Ioana Mihai / Operator: Zoltan Racz