Petiţie pentru patrimoniu

Data publicării:
ARCUS

Centrul de Cultură Arcuş a fost înfiinţat în anul 1990, sub coordonarea Ministerului Culturii, şi a funcţionat încă de atunci în castelul vechi de 200 de ani. În ultimii 25 de ani a găzduit sute de recitaluri, spectacole şi expoziţii, tabere şi ateliere de creaţie din toate domeniile artei.

"Eu la Arcuş am avut, acum 10-15 ani, nişte programe foarte importante de teatru, festivaluri, tabere de creaţie, deci am contribuit la ridicarea Arcuşului ca şi centru cultural. Era de la sine înţeles că trebuie să semnez, îmi pare rău că nu pot să fac mai mult", spune Radu Macrinici - dramaturg.

"Trebuie respectat dreptul proprietăţii, dar nu aşa, distrugând şi omorând ceva atât de frumos", spune Mirela Bucur - actor, regizor Teatrul Anrei Mureşanu, Sf. Gheorghe

Ultimul proprietar al Castelului de la Arcuş a fost Béla Szentkereszty, un baron maghiar care a murit în 1944, fără să aibă moştenitori direcţi. În 2002 a apărut tocmai din Africa de Sud, un strănepot după o soră a proprietarului, care a început procedurile de revendicare a domeniului ce se întinde pe 9,3 hectare. Zece ani mai târziu, Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie i-a dat câştig de cauză moştenitorului.

"Nu am avut niciun contact sau vreo negociere cu proprietarii, aşa-zişii proprietari sau moştenitorii lor", spune Attila Kopacz - director Centrul Cultural Arcuş. 

"Atunci când te duci la un proces trebuie să faci dovada calităţii de moştenitor, în certificatul de naştere, de căsătorie, acte de identitate, CNP, ceea ce nu s-a întâmplat în acest litigiu, judecat cu foarte multă uşurinţă, de unde există îndoiala foarte puternică că în spate sunt nişte interese", spune Ioan Pop-Sabău - avocatul Centrului Cultural Arcuş. 

"Calitatea de moştenitor a notificatorului a fost stabilită printr-o sentinţă definitivă a CA Braşov. De 13 ani, de când ni s-a retrocedat de prima instanţă, nu reuşim să intrăm în folosinţa imobilului. După părerea mea, de mult, ce a investit statul este amortizat prin folosirea imobilului fără plata contravalorii folosinţei", a declarat  Kincses Előd - avocat partea adversă. 

Din 1962 şi până în 2012, statul român a investit în reabilitarea castelului aproape trei milioane şi jumătate de euro. Acum, autorităţile si petitionarii cer Ministerului Culturii să găsească o cale prin care să îşi recupereze investiţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”