Aproape 400 de copii de 5 și 6 ani din Sibiu au susținut, anul acesta, testul de limba germană, considerat eliminatoriu pentru înscrierea în grupa pregătitoare. 112 au rămas, însă, sub listele de admiși. Unii dintre părinți reclamă modul de testare.
"Dacă prima grupă a avut de desenat o masă pe care era o vază cu flori și în vaza cu flori, trei flori de nu știu ce culoare, fetița mea a avut de desenat un covor, pe covor un băiat, lângă băiat o minge de fotbal, atenție, deci nu orice fel de minge, cu detali... ", spune Gabriela Albu, părinte.
Membrii comisiilor de evaluare se apără și spun că nu puteau pune aceleași întrebări, pentru că nu toți copiii s-au aflat simultan în clasă. Astfel, cei care ieșeau din testare ar fi putut să le spună colegilor ce urmează să fie întrebați. Psihologii școlari au verificat testele date copiilor.
"Nu e un test foarte dificil, nu trebuie să se sperie. Dar observ o formă de anxietate pe care părintele o are, ca nu cumva să nu intre la această școală, cu predare în germană și pe care i-o transferă în mod clar și copilului", Mihai Copăceanu, psiholog școlar.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar au făcut recomandări generale pentru susținerea testării, însă acestea nu sunt standardizate printr-un examen unic, aprobat de Ministrul Educației.
"Conform metodologiei, putem solicita o evaluare a cunoștințelor de limbă germană, iar școlile au organizat-o descentralizat, fiecare în funcție de necesități și de solicitări", a declarat Monika Hay, inspector de limba germană.
În fiecare an, tot mai mulți părinți vor să își înscrie copiii în clasele pregătitoare cu predare în limba germană. Problema este, însă, că sunt puțini profesori care au atestat de limba germană, iar mulți dintre ei preferă să muncească în străinătate. Toate cele opt școli din Sibiu care au clase în limba germană au solicitat la Inspectorat suplimentarea locurilor.
"Legea spune maxim 25 de elevi în clasă, iar cu aprobarea, cu acordul învățătorului, că prima dată trebuie să fie învățătorul de acord Să aibă 30 de elevi în clasă", spune Cornel Ţichindelean, director școală
Consiliul de Administrație al Inspectoratului Şcolar din Sibiu se reunește săptămâna aceasta, ca să pună în discuție suplimentarea locurilor în clasele deja existente. Chiar dacă toate locurile cerute vor fi aprobate, peste 50 de copii vor rămâne în afara listelor.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu