Füstös Imre deţine din 1998 un atelier de tâmplărie PVC şi aluminiu în Sfântu Gheorghe. Dezső Tibor este, de 23 de ani, patronul unor magazine cu încălţăminte într-un centru comercial din oraş. Afacerile le merg bine dar amândoi au vrut să investească şi în pasiunea pe care o împart, pentru producerea bauturilor rafinate, aşa că s-au asociat.
"Tot căutam ceva într-un domeniu în care să putem să producem ceva de calitate şi să putem şi să măsurăm la concursuri internaţionale produsele noastre. Aşa am ajuns la palincă", Dezső Tibor - asociat.
Pentru ca produsul finit să fie unul de calitate, grija pentru procesul tehnologic este esenţială. În 2013, cei doi au investit mai bine de 200.000 de euro într-o staţie de distilare modernă, dar care foloseşte tehnologia clasică de obţinere a palincii,
"Ideea a fost să facem o distilerie mică, dorim să facem un produs Premium ", Füstös Imre - asociat
Totul este atent controlat. Peste fructele fermentate nu se adaugă zahăr ci doar o drojdie selecţionată, ce compensează drojdia naturală a fructului, pierdurtă prin spălare. Calitatea palincii produsă în Sfântu Gheorghe a fost confirmată de juriile celor mai mari concursuri de profil din state ca Austria, Slovacia, Serbia şi Ungaria.
"Este foarte foarte important în primul rând să folosim fructe de calitatea I: sănătoase, întregi, bine coapte", Füstös Imre - asociat
"În total avem zece produse care au titlul de champions, dintre care zmeura a luat în trei ţări diferite titlul de champion. Champions înseamnă dublu medaliat cu aur, deci este produsul cel mai bun din medaliaţii cu aur la concursul respectiv", Dezső Tibor.
Mica distilerie produce în jur 4.500 de litri pe sezon. Produsul, de foarte bună calitate, în cantităţi mici, nu ajunge decât în câteva magazine şi restaurante din Sfântu Gheorghe. Preţurile pentru o jumătate de litru de palincă variază între 80 şi 220 de lei.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea