Orientare profesională pe bani europeni

Data publicării:
ORIENATARE SEXUALA

Dănuţ este elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic "Maria Baiulescu" din Braşov, la specializarea turism şi alimentaţie publică. A ajuns aici dintr-o eroare. Din neatenţie, tatăl său i-a completat greşit opţiunile atunci când l-a înscris la liceu. Visul lui Dănuţ încă de la grădiniţă, a fost să devină avocat. Acum, adolescentul a fost ales să participe la proiectul de orientare profesională "Click pentru cariera ta".

"Pentru mine acest proiect înseamnă o nouă şansă, o nouă oportunitate, un pas în faţă în viitorul meu, mă va ajuta să-mi îndeplinesc visul, visul de deveni avocat. Părinţii mei nu mă vor putea ajuta cu nimic, poate doar cu susţinere morală, financiar nu pot, dar voi face eu tot posibilul să reuşesc", a spus Dănuţ Ghergu - elev.

Dănuţ este unul dintre cei aproape 400 de elevi din Braşov şi Mureş care vor beneficia de susţinere din partea unor profesionişti ca să-şi găsească un loc de muncă în funcţie de aptitudini.

"Vom vedea la ce facultate să aplicăm şi astfel vom face ceea ce vrem cu pasiune, bineînţeles va fi nevoie şi de multă muncă", susţine un alt elev. 

În şcolile din România, consilierea profesională este puţină şi se face doar la orele de dirigenţie.

"Sistemul public de educaţie nu mai este adaptat acestei viteze, acestor cerinţe, iar ceea ce va face proiectul nostru este exact să compenseze diferenţa de care este nevoie", afirmă Horia Terpe - iniţiator proiect. 

"Cred că i-ar ajuta mult mai mult, pentru alegerea liceului şi apoi sprijiniţi în continuare pe parcursul celor patru ani de liceu", este de părere Daniela Felegean - profesor. 

Timp de un an şi jumătate, elevii implicaţi în proiectul " Click pentru cariera ta " vor participa la ateliere de planificare a carierei şi vor putea să stea faţă în faţă cu angajatorii pentru a experimenta ce înseamnă căutarea unui loc de muncă.

"Vor fi instruiţi pe teme legate de cum să-şi construiască un CV, cum să-şi gestioneze timpul eficient, cum să-şi pregătească lecţiile, de asemnea vor învăţa ce înseamnă negocierea salarială, vor învăţa cum să se adreseze unui angajator", spune Cristina Popovici - coordonator proiecte.

Potrivit statisticilor, în ultimul an, în Mureş şi Braşov, rata şomajului a fost considerabil mai ridicată faţă de media naţională, 31,7%, faţă de 22,7%. Iniţiatorii proiectului, Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională Eleutheria, împreună cu Institutul Român de Training, speră ca, în final, elevii implicaţi în proiect să fie angajaţi, să meargă la facultate sau să-şi deschidă propria afacere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...