Edilii braşoveni vor să facă investiţii mari în oraş. Pentru ca limitele arhitecturale să nu fie încălcate, specialiştii au câteva propuneri pentru autorităţi.
"Încercăm, prin acest material suport să identificăm nişte subiecte, în baza cărora să se pornească, să înceapă nişte proiecte. Ideea generică, ideea finală este ca oraşul să fie din ce în ce mai rotund şi într-un final din ce în ce mai atractiv", a afirmat Nicolae Ţaric - preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Braşov.
Arhitecţii au propus şi construirea unui complex politico-administrativ în Centrul Civic, iar pe locul fostului Palat de Justiţie al Braşovului ar putea fi înfiinţat Muzeul Muzeelor, acolo unde ar putea fi mutate toate muzeele din oraș. Astfel instituțiile nu vor mai plăti chirie.
Edilii au primit ideile cu interes şi recunosc că sunt demne de luat în seamă, dar pentru ca proiectele să poată fi realizate, este nevoie de mulţi bani.
"Nu sunt neapărat idei noi, dar sunt idei pe care trebuie să le punem în aplicare. Ar fi frumos să avem un centru cultural modern, asa cum sunt in toate orasele mari din Europa, un cwentru administrativ modern, nu să ne chinuim cu clădiri care arată fumos pe dinafară, dar sunt costisitoare şi greu de întreţinut", a precizat Răzvan Popa, viceprimar Braşov.
Locuitorii din Braşov cred că primele schimbări ar trebui să fie făcute în Centrul Vechi.
"Centrul vechi pus la punct aşa cum trebuie pentru că va fi capitala culturală europeană o dată şi-o dată", a spus un braşovean.
Sugestiile ilustrate ale arhitecţilor prezintă şase zone diferite: zona culturală, cea socială, zona turistică, de agrement, administrativă şi universitară. Propunerile ar putea fi puse în aplicare prin accesarea de fonduri europene din taxele prevăzute pentru perioada 2014-2020.