"Nu poate să vină cineva să le repare cu o şurubelniţă. Nu ştim dacă cei care ar trebui să le repare ştiu ce au" - Aceasta este explicaţia pe care o primesc toţi pacienţii clinicii, care vin să întrebe de ce nu îşi pot continua şedinţele de radioterapie. Aici vin să se trateze bolnavi de cancer din toată ţara. În 22 ianuarie, Vasile Badiu a venit tocmai din Mangalia, cu sacrificii enorme, ca să se trateze la Braşov. Vestea că şedinţele începute luna trecută vor fi întrerupte o perioadă, l-a lovit ca un fulger.
"Când am venit, mergeau. Am făcut prima şedinţă şi a doua zi, a fost vineri, s-au stricat, ne-au anunţat luni că nu mai merg aparatele. Ne-au spus că se repară, se repară, până acum. Avem trei săptămâni, de când stăm şi plătim la gazdă, că nu avem unde să stăm", spune Vasile Badiu.
Aparatele s-au defectat acum trei săptămâni, iar în situaţia lui Vasile sunt sute de pacienţi pentru care fiecare clipă contează.
90 de pacienţi aşteaptă să îşi continue şedinţele de terapie şi alte câteva sute se află pe lista de aşteptare. Cele două naparate zac, însă, nefolosite şi asta pentru că singura firmă acreditată să se ocupe de servisarea lor nu a dat spitalului niciun răspuns legat de natura defecţiunii sau ce trebuie făcut pentru remnedierea situaţiei.
Aparatele au fost cumpărate din Statele Unite ale Americii, în urmă cu doi ani. Unul singur costă în jur de trei milioane de euro. Atâta timp cât nu se ştie încă ce trebuie reparat, costurile lucrărilor nu pot fi stabilite precis. Conducerea spitalului le estimează, totuşi, la câteva zeci de mii de euro.
"Au avut o problemă de soft, ni s-a spus, complicată. Au intervenit producătorii din afara ţării şi au soluţionat-o, dar, ca o consecinţă a acelei defecţiuni a fost o defectare a părţii hard. Am încercat să aducem furnizori acreditaţi de producător, din alte ţări, dar legislaţia nu ne permite", spune Cristina Puşcaşu - administratorul clinicii.
De regulă, clinica primeşte la radioterapie până la 140 de pacienţi pe lună. Acesta este singurul centru din ţară unde bolnavii fac tratamentul gratuit. Toate şedinţele sunt decontate de către CAS.
"La toţi pacienţii, iniţial, eu le spun să înceapă radioterapia, dar să o şi termine, exact conform protocolului. Nu este bine să se întrerupă radioterapia", spune Cristina Taflan - şef secţie Radioterapie.
Singurul spital din Braşov unde a mai existat un accelerator de particule este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. A fost, însă, scos din funcţiune acum trei ani, pentru că îi expirase autorizaţia de funcţionare.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache