Ioan Neculaie a fost reţinut ieri, în jurul orei 22:00, de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Este acuzat că a creat un circuit financiar farudulos, cu scopul de a obţine ilegal rambursări de TVA de la stat. În acest circuit au fost implicate firmele ICIM, Fotbal Club Braşov şi Prescon, controlate de Neculaie.
"Totul a început de la această bază sportivă, care a fost supraevaluată şi vândută de societatea ICIM societăţii Fotbal Club Braşov, la începutul lui 2014, cu peste 36 de milioane de lei. În acest fel, Fotbal Club Braşov a putut să înregistreze fraudulos taxă pe valoare adăugată de aproape şapte milioane de lei şi să ceară statului rambursarea acesteia", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.
Anchetatorii spun că Neculaie a premeditat farudarea bugetului de stat, încă de la începutul anului 2014. La momentul respectiv, societatea ICIM avea o cifră de afaceri sub pragul de 2,25 milioane de lei. Legal, asta însemna că ICIM ar fi trebuit să încaseze efectiv de la Fotbal Club Braşov costul supraevaluat al bazei sportive, pentru ca societatea din urmă să poată cere TVA-ul de la stat.
"Problema a fost rezolvată tot cu un contract fictiv, prin care societatea Prescon a vândut societăţii ICIM utilaje în valoare de 2,29 de milioane de lei, cu doar 40.000 de lei peste acel prag", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.
După depăşirea situaţiei şi înregistrarea ICIM drept societate cu regim normal de TVA, facturile de 2,29 milioane de lei au fost pur şi simplu anulate. Anchetatorii spun că sistemul a fost creat şi pus în beneficiul lui Neculaie de Florin Păunescu, fost comisar şef adjunct al Gărzii Financiare Braşov.
"În calitate de director economic al societăţilor care fac parte din grupul de firme Prescon, respectiv Roman SA şi, de asemenea, în calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Fotbal Club SA Braşov şi SC ICIM SA Braşov, s-a asociat cu domnul Neculaie şi cu juristul societăţilor care fac parte din grupul de firme, pentru a crea astfel un mecanism care să determine evidenţierea unui tva deductibil, în sumă de circa şapte milioane de lei", Alina Popescu, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.
Florin Păunescu a fost reţinut şi el, pentru 24 de ore. Anchetatorii îl mai acuză pe Neculaie şi de retragerea clandestină a sumei de aproape 17 milioane de lei, la sfârşitul anilor 2010 şi 2011, din contul de casă al Fotbal Club Braşov. Şi spun că, pentru a masca frauda, Neculaie ar fi înregistrat în contabilitatea clubului promisiuni de vânzare pentru două terenuri, în valoare de peste 13 milioane de lei. Valoarea este de peste 20 de ori mai mare decât suma cu care Neculaie a cumpărat terenurile în cauză. Ioan Neculaie şi Florin Păunescu sunt prezentaţi astăzi Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă, pentru 29 de zile.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan, Alex Apetroae