La Colegiul Tehnic Maria Baiulescu, din cei 70 de elevi de clasa a XII-a, doar 30 şi-au exprimat dorinţa de a se înscrie la sesiune de vară a examenului de Bacalaureat.
"Atunci când situaţia este una de corigenţă, e destul de greu să existe alt mod de motivare ca elevul să se prezinte la pregătirea suplimentară", a spus Lavinia Butnariu - director Colegiul Tehnic "Maria Baiulescu" - Braşov.
La Colegiul Naţional Mircea Cristea, în clasele unde se face pregătirea pentru bacalaureat bate vântul. Sunt puţini elevii care vină la consultaţiile pregătitoare.
"Cei mai mulţi dintre elevii şcolii noastre, datorită absenţei şcolii profesionale nu doresc să participe la examenul de bacalaureat, cei mai mulţi doresc să susţină acel examen de certificare a competenţelor", a precizat Gabriela Costea, director Colegiul Naţional Mircea Cristea - Braşov.
Şi în Sibiu, la liceele tehnologice interesul pentru pregătirea suplimentară este cel mai scăzut.
"Vreau să merg la profesională. Nu ştiu ce meserie să urmez, încă nu ştiu. Mă mai gândesc", a spus un elev.
Unii dascăli au găsit însă o metodă mai ingenioasă să combată absenteismul.
"Elevii mei au creat pe Facebook un grup, unde le-am pus fișele tehnoredactate cu materialul pentru Bacalaureat, unde și ei, și eu postăm diverse materiale, comentăm, îi corectez", a povestit Liliana Mulea, profesor română, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Sibiu.
Iar metoda pare să funcţioneze.
"Avem o informație pe care putem s-o accesăm și pe facebook, nu numai la clasă, oricând, putem să învățăm de acolo, avem fișe", este de părere o elevă.
Anul trecut, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 63,7% în judeţul Sibiu.