Ion Ghioanea locuieşte în Lisa. Omul a primit somaţie că trebuie să plătească retroactiv 1.800 de lei pentru facturile la apă încă din anul 2010. Bărbatul spune că nu achită aceşti bani, pentru că primăria nu are cum să îl oblige să plătească apa.
"Apa asta e băgată de oameni. Ei au plătit că nu au avut contract cu primăria. De unde să dau dacă am o pensie şi mi-au trimis să îmi oprească din pensie bani. Nu am de unde", spune Ion Ghioanea, localnic.
Cazul bărbatului nu este singular. De la începutul lunii februarie, angajaţii primăriei din Lisa au trimis peste 100 de somaţii către persoanele care nu şi-au achitat facturile la apă. Pe de o parte unii localnici spun că nu au de gând să se achite de datorie, în timp ce alţii au început să plătească din sumele restante.
"Nu avem niciun contract între primăria, sau între apa şi noi", spune un localnic.
"Dacă aşa a considerat primăria noi am plătit. Am plătit o jumătate din ea şi o să achităm în continuare", spune un alt localnic.
Lucrarea de reabilitare a reţelei de apă din comună a început în anul 2008. A fost schimbată conducta dintre localităţile Breaza şi Lisa, pe o porţiune de 9 km. Din anul 2009 primăria a decis printr-o hotărâre de consiliu local să stabilească o taxă pentru apă, de un leu pe zi pentru fiecare familie, însă nu a încheiat nici un contract cu localnicii. Până la 1 ianuarie 2015, datoriile la apă, care s-au adunat, au fost de 270.000 de lei.
"Taxa la apă este o taxă specială ca şi paza. Dacă faci parte dintr-o comunitate te adaptezi la ceea ce se hotărăşte de către legislativul comunei respective. Asta este o taxă specială, fixă de 36 de lei pe lună şi trebuie să plătească", spune Gheorghe Paler, viceprimar Lisa
Ca să-i facă pe oameni să plătească, autorităţile vor căuta un cadru legal prin care să pună popriri pe venituri. Până acum, de la oamenii care au plătit taxele, primăria a strâns 30.000 de lei.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu