Localnicii din zonele unde nu mai circulă garniturile de la Regiotrans sunt nevoiţi să facă naveta între localităţi cu microbuze sau să facă autostopul pentru a ajunge la serviciu sau pentru a face cumpărăturile în oraş. Dacă înainte pentru o călătorie cu trenul plăteau 4,5 lei, acum pentru transportul cu microbuzul preţul este dublu.
"E foarte aglomerat, nici nu putem să stăm jos. Era mai bine cu trenul", spune o localnică.
Între Sfântu Gheroghe şi Breţcu trenurile nu mai circulă de pe 17 martie. Şi angajaţii din gări se plâng că acum nu fac altceva decât să păzească şi să îi anunţe pe oameni că pe şinele de cale ferată nu mai circulă decât marfarele.
"Le-am spus la unii care au abonamente de călătorie că le vom prelungi când nu au circulat trenurile. La ceilalţi care au venit după bani le vom da banii înapoi. Mai mult suferă copiii şi navetiştii", a spus Ionel Jighil, şef de gară în Târgu Secuiesc.
Edilii din localităţi spun că au cerut ajutor Consiliului Judeţean Covasna pentru a fi introduse alte trenuri pentru localnici.
"Trenul era mult mai ieftin, decât abonamentul pe autobuz. Şi au fost persoane care au făcut naveta cu trenul pentru a economisi bani, pentru că aşa le-a permis resursa financiară", spune Dimeny Zoltan, primarul din Breţcu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care a şi înaintat solicitarea către CFR Călători, speră ca problemele de transport create să nu fie din cauze etnice.
"La CFR Braşov s-a rezolvat: Zărneşti-Braşov, Întorsura Buzăului-Braşov, dar nu s-a rezolvat partea Sfântu Gheorghe-Breţcu. Eu nu cred că este o problemă etnică pentru că în celelalte zone sunt numai români, iar în zona respectivă unde nu este rezolvată problema sunt etnici maghiari", a precizat Tamas Sandor, preşedinte Consiliul Judeţean Covasna.
Această situaţie este şi în judeţul Harghita, acolo unde mai bine de 500 de oameni care fac naveta între Sighişoara şi Odorheiul Secuiesc nu mai au trenuri cu care să circule.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzvan Rădache