Pentru că Sinaia a fost gândită ca o stațiune, aristocrații secolului al 19-lea au fost primii care şi-au construit aici reședințe de vara. E şi cazul castelul Stirbey, ridicat de prințesa Alina și de soţul ei, generalul Emanuel Florescu, soțul ei, fost prim-ministru al României și ministru de război.
"Clădirea a avut mai multe functionalități. În perioada comunistă a fost o casă a pionierilor aici, după aceea au fost diferite sedii de instituții publice, iar de la sfârșitul anului 2015, funcționează muzeul orașului Sinaia. Fiind cea mai veche clădire, este cea mai potrivită, așa am considerat noi, pentru a reprezenta istoria și memoria orașului Sinaia. Tot ce veți vedea în acest muzeu are legătură directă cu orașul, cu locuitorii orașului Sinaia", Emilia Duport - Manager al Centrului Cultural Carmen Sylva din Sinaia
"Erau multe lucruri cunoscute despre Sinaia, pe care nici măcar o mare parte din cei care locuiesc aici, nu le cunoșteau. Și am vrut ca toate aceste lucruri speciale, să le adunăm într-un loc și am reușit la muzeul orașului nostru", Vlad Oprea - primarul orașului Sinaia.
Cei care vor trece pragul clădirii vor regăsi povești și obiecte locale, în mai multe săli tematice, printre care salonul aristocratic, cel dedicat personalităţilor, cercetaşilor sau naturii. Pentru că în Sinaia s-au pus bazele sporturilor de iarnă, bob, sanie şi schi alpin, care este practicat încă din perioada interbelică, muzeul găzduiește o sală dedicată acestei ramuri.
"Avem trofee donate, avem schiuri vechi, avem chiar și o butaforie a unei cabane turistice care în zilele noastre nu mai există", Emilia Duport - Manager al Centrului Cultural Carmen Sylva din Sinaia.
Și Parcul Natural Bucegi a avut o contribuție însemnată la înființarea muzeului.
"Există o machetă interactivă, unde putem vedea vârfurile din Munții Bucegi, cascadele, cursurile de apă și alte lucruri interesante, avem trofee, avem descrieri ale plantelor și animalelor care se regăsesc în Munții Bucegi", Emilia Duport - Manager al Centrului Cultural Carmen Sylva din Sinaia.
"În muzeul orașului Sinaia este și această sală a orașelor din Europa cu care stațiunea este înfrățită. Una dintre ele este foarte veche, de aproape 50 de ani, cu orașul italian Aosta. La acea vreme, doar câteva orașe din Franța și Marea Britanie erau înfrățite", Mădălina Zamfir - reporter Digi24 Brașov .
"Unul din avantajele acestei înfrățiri a fost că foarte multe generații de copii din Sinaia au învățat limba italiană din clasa a 2-a. Foarte mult timp s-a învățat ca materie opțională, chiar și la liceu, în clasa a 11-a, chiar până de curând. Au fost făcute foarte multe schimburi culturale între Aosta și Sinaia", Emilia Duport - Manager al Centrului Cultural Carmen Sylva din Sinaia.
Personalitățile din lumea politicii, scriitorii, muzicienii sau artiștii renumiți care sunt într-un fel sau altul de cocheta stațiune au o sală dedicată - Sala Personalităților. Îi regăsim aici, printre alţii, ei, George Enescu, Ștefan Luchian, Paul Smărăndescu, Nicolae Iorga, Părintele Arsenie Boca, sau I.L.Caragiale.
Muzeul este și un spațiu de relaxare. Vizitatorii pot savura o cafea proaspăt măcinată, așa cum o făceau și aristocrații din alte vremuri. Locul dispune și de spații de cazare. Șase camere stau la dispoziția vizitatorilor, care vor să rămână peste noapte în muzeu.
"Una din camerele din incinta muzeului este Camera Baldachin. Aici o noapte de cazare costă 80 de euro", Mădălina Zamfir - reporter Digi24 Brașov.
În camera dublă, o noapte costă 50 de euro, în cea matrimonială, 60, iar apartamentul costă 100 de euro.
Preţul unui bilet pentru muzeul orașului Sinaia este de 15 lei pentru adulţi, 7 lei pentru elevi și studenți, 5 lei pentru grupuri de minimum 10 vizitatori. Programul este de miercuri până vineri, între orele 11.00-16.30, sâmbătă între 11.00 și 18.00, iar duminică între 10.00 și 14.00.
Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Zoltan Munteanu-Racz