Angajaţii serviciilor de întreţinere a căilor ferate sunt printre cei mai expuşi gerului. Fie că verifică sistemul de rulare al vagoanelor, fie curăţă de gheaţă mecanismele instalate de-a lungul căii ferate, oamenii au nevoie de haine groase pentru a face faţă gerului.
"Da, ne-au mai dat şi ceai, nu mereu, pentru că nu poţi să stai într-un loc, că trebuie să fugi, că pe gara asta sunt multe schimbătoare, sunt o sută şi ceva de aparate de cale, trebuie să alergi dar trebuie, ce să facem, să nu întârzie trenurile", spune un angajat.
"A fost greu zilele astea, cu minus 30", a spus alt angajat.
În aceeaşi situaţie sunt şi angajaţii din construcţii, pe şantierele unde activitatea nu e oprită iarna. Operatorii de salubritate şi muncitorii care se ocupă cu deszăpezirea resimt şi ei temperaturile extrem de scăzute ale ultimelor zile.
Legea cere măsuri speciale pentru protecţia angajaţilor atunci când temperatura atmosferică scade sub minus 20 de grade Celsius sau temperatura resimţită de corp sub minus 32 de grade. Printre obligaţiile angajatorilor este şi asigurarea încăperilor încălzite şi, în cazuri extreme, scurtarea programului de lucru.
"Ar trebuie să îşi adapteze programul de lucru în funcţie de aceste temperaturi, ca munca să fie mai dinamică, să aibă perioadele de pauză. Dacă continuă pe mai multe zile, se poate ajunge la oprirea activităţii, cu sau fără recuperarea zilelor respective", a precizat Dorin Senchetru, inspector şef adjunct ITM Braşov.
Amenda prevăzută de lege pentru angajatorii care nu îşi respectă obligaţiile legale în astfel de situaţii este între 3.000 şi 5.000 lei.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu