Marioara Opreanu vine la mormântul soțului ei cel puțin o dată pe lună. Femeia curăță, de fiecare dată, și mormintele vecine care sunt lăsate în paragină de ani de zile. Ea este de părere că aparținătorii locurilor de veci care nu se îngrijesc de ele ar trebui sancționați.
"Dincolo s-a cumpărat locul ăla, eu tai cu secera când pot, la două săptămâni. Legea este binevenită, să-i constrângă să facă ceva", spune Marioare Oprea.
Noua lege a cimitirelor spune că, dacă timp de doi ani locurile de veci concesionate nu sunt întreținute, administratorii cimitirelor au dreptul să le confiște. Însă oamenii au păreri împărțite referitor la această prevedere.
"Păi odată ce l-ai plătit și plătești pe anii ăia, dacă eu plătesc pe 40 de ani de ce să-l ia", spune un braşovean.
"Contractele care au fost încheiate pentru aceste locuri de veci acum mulți ani nu prevedeau posibilitatea ca în cazul în care ajungi să plătești această taxă să poată fi preluată concesiunea de la cel care o deține", precizează Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
În fiecare cimitir oamenii plătesc atât o taxă de concesiune a mormintelor pe minim șapte ani, cât și o taxă de administrare care este de cel mult 50 de lei pe an, în funcție de fiecare cimitir. În contul acestor bani, administratorii asigură paza și curățenia în cimitir.
Noua lege a cimitirelor, crematoriilor și serviciilor funerare a fost votată săptămâna trecută în parlament, dar până acum nu are și norme de aplicare. Un alt punct din lege prevede ca firmele de pompe funebre să nu-și mai facă reclamă în incinta spitalelor.