Cu ziduri groase, din piatră, mobilier bisericesc pictat și structuri de acoperiș închegate cu cuie din lemn, fiecare din aceste lăcașuri de cult are o valoare aparte. În unele biserici, cercetările făcute până acum de specialiști au scos la iveală picturi murale ascunse sub straturi de tencuială.
Biserica fortificată de la Homorod este unul din cele 12 monumente din județul Brașov, incluse în acest program. În unele zone ale bisericii, însă arcada este crăpată, iar picturile scoase la lumină de sub tencuială au nevoie urgentă de intervenția specialiștilor.
În afară de biserica de la Homorod, alte 11 lăcașuri de cult fortificate au nevoie de bani pentru a fi salvate de la degradare și incluse în circuitul turistic. Alături de cele 12 biserici din Brașov, Biserica Evanghelică a inclus încă şase din județul Sibiu într-un proiect care vizează obținerea de fonduri europene pentru reabilitare.
"Studiile de fezabilitate sunt aproape gata, întrucât dorim ca, atunci când se anunță termenul, să putem depune chiar la primul termen aceste 18 proiecte", a declarat Friedrich Gunesch, secretar general Consistoriul Bisericii Evanghelice CA din România.
"Ar trebui ca această fază a birocrației să se încheie și a avizărilor să se încheie în luna iunie și probabil din luna august - septembrie să se înceapă restaurările propriu zise", a declarat Gheorghe Mitran, director Direcția de Cultură Brașov.
Administratorii bisericilor vor să înlocuiască acoperișurile, să consolideze zidurile și să aducă starea mobilierului pictat, a orgilor și obiectelor de cult la nivelul unor obiective turistice memorabile.
"Se merge exact pe refacerea construcțiilor exact în spiritul în care ele au fost gândite", a zis arhitectul Adriana Stinghe
Valoarea totală a investițiilor necesare din Brașov și Sibiu este de cinci milioane de euro.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae