Localitatea Hătuica din comuna Catalina este un sat lăturalnic, dar care stă pe o adevărată comoară: o mofetă despre care specialiştii spun că este cea mai puternică din judeţ. Tocmai de aceea, autorităţile locale şi judeţene au construit un centru balnear. În 2010, cu o investiţie de 2,5 milioane de lei, a fost ridicată clădirea centrului balnear. Doar că succesul nu a fost unul pe măsura aşteptărilor.
"Turiștii incă nu prea vin, că mai avem probleme că trebuie să avem aprobare pt mofetă. Din bugetul local am băgat nouă miliarde, iar restul am primit de la guvern", susâine Tusa Levente - primar Catalina.
Centrul balnear are 10 căzi pentru băi cu apă minerală, saloane de masaj şi tratament. Mofeta poate fi folosită de către pacienţi numai la recomandarea medicului şi numai în prezenţa unui specialist balneolog. Dar de aproape un an, de când centrul a fost deschis, asociaţia nu a reuşit să angajeze vreunul.
Astfel că și investiția de 9.000 de euro în sala de fizioterapie se dovedește a fi inutilă.
"Sunt foarte puțini medici balneologi în județ și cei care sunt în Covasna sau la Sf. Gheorghe sunt până peste cap ocupați", spune Demeter Istvan - director executiv, Asociația AquaSic.
Kelemen Endre a venit de la 20 de kilometri distanță pentru o cură la mofetă. A văzut că e închis, așa că a făcut cale întoarsă.
"Am auzit că s-a renovat și că se face tratament și am venit să vedem și noi cum e", spune Kelemen Endre - pacient.
Situația este similară și la Malnaș Băi, acolo unde înainte de revoluție a fost o stațiune renumită. Prin aceeași asociație, aici s-a ridicat un centru balnear. În luna mai va fi dat în folosință. Dar zona cu mofete mai are încă de așteptat până când să fie folosită.
Consiliul Județean Covasna, alături de cinci comune din județ au instituit o asociație prin care au creat proiectul "Drumul apelor minerale", prin care au construit mai multe astfel de centre balneare.