Avenul Grind din Masivul Piatra Craiului este una dintre cele mai mari peşteri verticale din ţară: are aproximativ 550 de metri adâncime şi se parcurge doar pe coardă, cu dispozitive speciale de urcare şi coborâre. 22 de speologi români şi străini explorează timp de o săptămână peştera. Cel mai important obiectiv al expediţiei este continuarea explorării avenului, din punctul situat la adâncimea maximă.
„Se încearcă o forţare, depăşire a acestui terminus, pentru ca să reuşim să urmărim drumul apelor prin subteran", spune speologul Toni Zakarias.
Speologii care lucrează la forţarea punctului terminus sapă în pământ şi bolovani, la peste jumătate de kilometru sub pământ. În astfel de condiţii, comunicarea cu echipa de la suprafaţă este vitală. În peşteră au fost instalate cabluri pe o distanţă de aproape un kilometru pentru ca speologii să aibă asigurată legătura telefonică cu tabăra de bază.
Drumul dintre punctul terminus şi intrarea în peşteră presupune un urcuş de cel puţin şase ore. Un efort uriaş pentru echipă. Singura soluţie pentru ca exploratorii să îşi poată reface forţele a fost amenajarea unei zone încălzite, în preajma şantierului.
„Jos sunt cam 3 grade Celsius, care dacă eşti în mişcare e bine sau suportabil, însă dacă trebuie să te şi odihneşti, atunci e aproape imposibil să rezişti fără un campament adecvat", spune Toni Zakarias.
Peştera a fost descoperită în anii '70, de specialişti din Câmpulung Muscel. În 1995, un speolog de 19 ani a pierit aici, în timpul unei misiuni de explorare.