Cele 6.000 de exponate din Muzeul Naţional Bran, dintre care multe au aparţinut Reginei Maria, au fost folosite iniţial pentru amenajarea Castelului Bran. După ce monumentul a revenit moştenitorilor, colecţiile au fost mutate într-un alt imobil, actualul Muzeu Naţional Bran. Pentru că instituţia de cultură nu a adus profit, Ministerul Culturii a decis ca, din luna august, să închidă muzeul şi să retrocedeze şi această clădire familiei de Habsburg. În acest fel scapă de plata chiriei care este de 3000 de euro pe lună.
"Lucrez de 26 de ani aici la muzeu, am trecut prin toate fazele. Ar fi mare, mare păcat pentru că este un loc unic, zic eu, un muzeu extraordinar în care s-a investit foarte mult", Marilena Rusmănică, referent specialitate Muzeul Naţional Bran.
Edilii şi localnicii din Bran, nu vor însă să piardă exponatele care definesc tradiţia locului. Reprezentanţii primăriei se gândesc la alte locaţii din comună unde ar putea muta actualul muzeu, salvând astfel şi soarta celor 33 de angajaţi care lucrează aici.
"Fac un apel către Ministerul Culturii pentru a prelungi acest contract de închiriere, deoacrece în luna august el expiră. Şi atunci unitatea administrativ teritorială îşi poare găsi resursele şi se poate replia pentru păstrarea muzeului la Bran", Rareş Rădăcină, primar interimar comuna Bran
Memoriul a fost semnat de academicieni dar şi istorici, care cred că astfel se pierde din valoarea comunei.
"Aici sunt păstrate obiecte legate de tradiţia culturală a populaţiei din această zonă de munte a Branului. De la elemente de arhitectură populară unice, elemente de port popular, unelte, ustensile", Emil Stoian, preşedintele Asociaţiei "Fiii şi prietenii Branului".
De pierdut vor avea atât turiştii, cât şi localnicii ale căror afaceri depind de vizitatorii care ajung la muzeul Naţional Bran.
"Să rămână muzeul deschis. Că aici vine turiştii, aici vine străinii, că mulţumită castelului şi muzeului aducem turiştii în ţară", spune un localnic.
Muzeul Naţional Bran a fost înfiinţat în anul 1957 şi a până în anul 1991 a fost administrat de autorităţile locale, atunci când a fost preluat de Ministerul Culturii. Anul trecut, obiectivul a fost vizitat de aproape 14.000 de turişti.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu