Domnul Radu Ilieş din Sălişte provine dintr-o familie renumită de pălărieri din Ardeal. Acesta a învăţat de mic tainele cloşului, un material textil parcă inventat special pentru confecţionarea de pălării.
Fiecare centimetru din cusătură este important, aşa că pălărierul trebuie să aibă o precizie de chirurg. Poate confecţiona chiar şi o sută de pălării pe zi, dacă lucrează la foc continuu. După mai bine de o oră de muncă, rezultatele sunt vizibile.
Cea mai ieftină pălărie costă în jur de 15 euro, iar cea mai scumpă aproape 90 de euro. Cerere există atât din ţară, cât şi din străinătate, de la cei care poartă pălării indiferent de vremea de afară, spune pălărierul care vinde anual cel puţin 5000 de pălării.
Ajuns la vârsta de 63 de ani, domnul Aurel Trif din satul Alţâna, este printre ultimii confecţionari de ,,pieptare" din ţară. De 40 de ani încoace, croitorul din Mărginimea Sibiului a cusut până la cel mai mic detaliu zeci de mii de cojoace decorate cu tematici populare.
Mai nou, bătrânul cojocar primeşte ajutor de la câţiva tineri care vor să-i fure meseria…
În satele tradiţionale şi oraşele istorice din zonă, sutele de meşteşugari rezistă pe piaţă şi încă mai scot bani frumoşi din ceea ce ştiu să facă cel mai bine: artă.