Dacă în ţările Uniunii Europene foarte multe cazuri de litigiu sunt rezolvate prin mediere, adică printr-un mod amiabil, în ţara noastră conceptul este unul relativ nou. Tocmai din această cauză pe rolul instanţelor de judecată stau sute de mii de dosare care aşteaptă să fie rezolvate. De la 1 februarie însă, înainte de a ajunge la proces, părţile aflate într-un conflict vor fi nevoite să treacă înainte pe la mediator. Abia apoi, dacă nu îşi rezolvă problema pe cale amiabilă, cazul va fi preluat de instanţa de judecată.
Din 1 februarie aceste şedinţe cu mediatorul vor deveni obligatorii. Înainte de a ajunge în instanţă, părţile implicate într-un litgiu trebuie să dovedească faptul că au încercat să-şi rezolve problema pe cale amiabială. Apelarea la un mediator poate avea o serie de avantaje.
Printr-un seminar, mediatorii braşoveni îşi propun să promoveze încercarea de rezolvare amiabilă a conflictelor, mai ales la nivelul administraţiilor locale, acolo unde procesele pe dreptul de proprietate sunt la ordinea zilei. În România însă, medierea nu este văzută foarte des ca o soluţie. 80% din peste 2 milioane de cazuri disputate anual în instanţele de judecată ar putea fi soluţionate prin mediere. Şi reprezentanţii magistraţilor speră că oamenii vor apela cât mai des la încercarea de rezolvare a conflictului înainte să ajungă la judecată. Numai anul trecut pe rolul instanţelor de judecată braşovene au fost depuse peste 62 000 de dosare noi.