De ani de zile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe se confruntă cu o criză de personal medical, iar în acest moment 78 de posturi sunt încă neocupate. Deşi există posibilitatea angajării, fondurile pe care spitalul le primeşte lunar de la CNAS, doar 2,5 milioane de lei, ajung pentru plata salariilor. Conducerea spitalului speră ca, odată cu finalizarea locuinţelor de serviciu, să atragă în Sfântu Gheorghe mai ales medici specialişti.
"Vorbesc de Neurologie, de Urgenţe, de Terapie Intenisvă, de Pediatrie, de Hematologie, de Oncologie, sunt specialităţi deficitare", spune Nagy Andras - managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorghe.
Viitorii locatari nu vor plăti aici chirie, ci doar utilităţile. Unul dintre potenţialii beneficiari este Erika. A obţinut specializarea în pediatrie la sfârşitul anului 2014 şi, de la 1 ianuarie a fost angajată la Spitalul Judeţean din Sfântu gheorghe. Locuieşte în satul Sânmartin, din judeţul Harghita, la 50 de kilometri distanţă de municipiu şi cheltuieşte lunar în jur de 700 de lei ca să ajungă aici cu maşina personală.
"Am întrebat conducerea dacă este posibil să am şi eu o locuinţă în clădirea respectivă şi mi s-a spus că, dacă va fi gata, voi avea oportunitatea să locuiesc acolo", spune Bodo Erika - medic specialist pediatru.
Apartamentele au fost construite chiar în curtea spitalului. Lucrările au început în vara lui 2013 şi au fost finalizate la sfârşitul anului trecut. Clădirea oferă şase spaţii de locuit. Trei apartamente cu două camere şi trei garsoniere care, cel mai probabil, vor fi date în folosinţă în următoarele două luni. Marele avantaj al celor care vor ocupa aceste spaţii este că le va lua doar două minute ca să ajungă la locul de muncă."
Lucrarea a costat aproximativ 350.000 de euro şi a fost suportată de o fundaţie din Târgu Mureş. Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe au asigurat terenul, racordarea la utilităţi şi drumul de acces către locuinţe.
"Fundaţia Studium se ocupă de această categorie de persoane, medici rezidenţi , asistenţi universitari, medici care vor să rămână în România, să lucreze aici şi să fie în folosul pacienţilor din România", a spus Vass Levente - vicepreşedintele Fundaţiei Studium-Prospero
Locuinţele pot fi date în folosinţă pe o perioadă de cel mult patru ani. Atribuirea se va face prin cerere de ocupare a locuinţei, cel mai probabil în luna martie.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea