Profesorii din Anglia, Slovenia, Cehia, Grecia, Spania, Norvegia au venit în România într-un schimb de experiență în cadrul unui program Erasmus. Au avut ocazia alături de elevi ai unei școli din Brașov să vadă rezervația de urși de la Zărnești, dar și să afle povești despre habitatul animalelor în mediul natural.
"Mi se pare incredibil pentru că este interesant cum se ocupă de protecția animalelor, în acest caz de urși și mai ales că dispun de un teren atât de mare. Mi se pare excelent", a spus Estefania Saiz, profesoară din Barcelona.
Invitații au aflat poveştile Lidiei și a lui Cristi, doi urși care au trăit 26 de ani în captivitate și care în luna august vor împlini zece ani de când se află în grija oamenilor de la rezervație.
"Dintr-o cușcă de doi pe doi, mizeră și cu ciment pe jos și fără apă au ajuns în pădure. Primul gest pe care l-au făcut a fost să îmbrășiseze copacul. După 26 de ani de stat într-o cușcă cu recunoscut totuși copacul", a spus Cristina Lapis, administrator rezervație.
"Noi ne vom întoarce și vom adopta un urs pentru școala noastră și le pot spune doar să continue lucrul așa cum trebuie. Sper ca acum să putem se ne educăm elevii că această situație de a ține animalele în captivitate este inacceptabilă", a spus Deboraj OakBrook, profesoară din Marea Britanie .
Urșii au fost admirați și de peste 20 de elevi de clasa a patra din Brașov, care în acest an școlar au studiat la clasă după un manual care le prezintă copiilor viața animalelor sălbatice și nu numai.
"Mi-am dorit foarte mult să vin aici de când am început lecțiile și eu nu știam deloc de rezervația aceasta și acum mi s-a împlinit visul. Este pur și simplu uimitor", a spus o elevă.
Școala din Brașov are un parteneriat cu Asociația Milioane de Prieteni, iar elevii de clasa a IV -a, a V- a și a VI-a învață despre bunăstarea animalelor și protejarea naturii.
Profesorii implicaţi în acest proiect vor vizita mai multe ţări europene, unde vor vedea cum învaţă lelevii de acolo despre natură.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzvan Rădache