David are 7 ani și este în clasa pregătitoare. De un an și jumătate a fost diagnosticat cu diabet tip unu. Ceea ce îl și încadrează într-un grad de handicap grav. Iar acest lucru îi permite un însoțitor care să aibă în permanență grijă de el. Mama lui este cea care îl însoțește peste tot, iar pentru asta a renunţat şI la servici. Băiatul e dependent de insulină şi primeste tratamentul din șase în șase ore. Are un meniu strict, extrem de riguros calculat și cântărit. Mama lui îl duce și-l aduce zilnic de la școală, și când e nevoie intră chiar și la cursuri pentru a-i face copilului insulina.
"Doar când este peste 400 (n.r. glicemia) atunci aduc insulina de corecție, dacă nu e insulina de corecție în gentuța asta, atuncea nu mănânc", ne spune David.
Din toamnă însă, lucrurile se vor schimba. Un ordin al Ministerului Sănătății prevede că doar copiii cu vârsta până în 7 ani, care suferă de o astfel de boală ani pot beneficia de un însoțitor. Mama copilului spune că daca nu va mai primi indemnizaţia de 800 de lei, va trebui să meargă din nou la serviciu şi îşi va lăsa fiul fără supraveghere.
"Tratamentul diabetului de tip 1 care se întâlnește cel mai frecvent la copii, la tânăr, presupune patru injecții de insulină pe zi", spune Alina Spinean - medic specialist diabet și boli de nutriție.
Părinții copilului au făcut nenumărate memorii pentru ca legea să-i permită mamei să rămâne însoţitorul lui şi după ce acesta împlineşte 7 ani.
"Ministerul Sănătății mă trimitea la protecția copilului, protecția copilului mă trimitea la Ministerul Sănătății. Protecţia copilului a trimis documente şi la Ministerul Muncii, nu văd rostul", spune Marika Rabocskai, mama lui David.
Părinții au ajuns și la avocatul poporului care a și găsit câteva lacune în legea actuală
"Chiar din preambulul acestui ordin rezultă că el este corelat cu o anumită clasificare internațională clasificare care este emisă de Organizația Mondială a Sănătății. Din ceea ce noi am analizat nu este o astfel de limitare între 0 și 7 ani, ci se referă doar la copiii până la 18 ani", a declarat Cătălina Dinu - expert coordonator, biroul teritorial Avocatul Poporului.
"Chiar dacă s-a făcut revizuire la lege, legiuitorul n-a considerat că acest punct trebuie modificat", spune Daniela Luca - director adjunct DGASPC Brașov
În țară sunt aproape 400 de copii diagnosticați cu diabet zaharat tip 1.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae