La ora 10:00 cele 7 cete de juni au început să se strângă în Piaţa Unirii. Au venit călare şi îmbrăcaţi de sărbătoare. Fiecare ceată a cântat în jurul troiţei Cristos a Înviat, aşa cum este tradiţia.
Apoi, încolonaţi au pornit călare pe străzile vechi din centrul vechi şi au salutat mulţimea.
"Foarte frumoasă parada. Ca în fiecare an, deosebită", spune un spectator.
"Sunt îngrijiţi, bine educaţi, se vede, mi-a plăcut foarte mult", spune alt spectator.
200 de juni au participat anul acesta la tradiţionala paradă din Duminica Tomii.
"Cetăţenii din Schei nu aveau voie să coboare în cetate. Ca să poată să coboare în cetate s-a convenit la o înţelegere ca un june să înconjoare de trei ori cetatea pe cal şi cei din cetate îl doborau, îl ocheau, îl împuşcau. Dacă reuşea să treacă de trei ori, atunci în acel an treceau în cetate toţi locuitorii Şcheiului", Constantin Chicuş - liderul junilor tineri.
Alexandru Stănescu face parte din ceata roşiorilor. Locuieşte în cartierul istoric Schei, şi a moştenit de la străbunicul său onoarea de a fi june, dar mai ales de a purta costumul care îi reprezintă ceata.
"Costumul tradiţional al junilor roşiori, adică în cămaşa cu fluturi şi cusută cu motive naţionale, cu căciula de roşior şi cu o lăibărică pe care noi, junii roşiori, o purtăm pe umărul drept şi vătaful o poartă pe umărul stâng", Alexandru Stănescu - june.
Juni pot fi doar locuitorii din Şcheii Braşovului, ai căror părinţi sau bunici au fost la rândul lor juni. Acest statut nu se câştigă, ci se moşteneşte. La fel şi funcţiile din ceată. Iar liderul este stegarul.
"Steagul semnifică ca în orice armată, ca în orice batalion sau cum se zice, noi fiind organizaţi în societăţi de juni, steagul grupului care, ca şi în orice unitate militară, reprezintă stindardul societăţii", Nicolae Munteanu - stegar.
După paradă, junii s-au retras la Pietrele lui Solomon unde au continuat petrecerea alături de miile de oameni care li s-au alăturat.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Robert Piticu