Investiţii private la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu

Data publicării:
INVESTII UNIV SB

Cei mai mulți dintre studenții sibieni sunt deja în practică sau în proiecte de internship, în diferite companii din zona industrială. Laboratoarele renovate sau chiar dotate de la zero de investitori sunt printre cele mai moderne din țară. Tinerii spun că siguranța unui loc de muncă viitor îi determină să nu își caute un job în străinătate.

"Am fost pe vară, ca să facem practică. Și, după, avem șansa să rămânem, dacă vrem, la part time, la 4 ore. Și eu am vrut și am rămas", spune un elev.

"E o oportunitate foarte mare pentru noi, că se Caută foarte mult pe zona de electronică și nu mă gândesc să plec", spune alt elev.

"Eu nu sunt din Sibiu, am venit special pentru asta", spune o elevă.

Profesorii se plâng de sprijinul inexistent din partea statului și apreciază efortul investitorilor. Universitarii recunosc că numărul de studenți pe care îl pregătesc nu face față cererilor de angajare.

"Acest parteneriat este foarte important pentru noi, pentru că ne ajută să ne dezvoltăm baza materială. Lucru la care, din păcate, Ministerul Educației - și revin aici - se gândește mai puțin", Liviu Roşca decanul Facultăţii de Inginerie "Hermann Oberth" Sibiu.

Peste 800 de studenți termină o specializare în Inginerie, la Sibiu, în fiecare an. Un număr total insuficient, susțin reprezentanții companiilor, care au fost nevoiți, în ultimii ani, să caute forță de muncă și în județele limitrofe. Cel mai mare angajator din oraș a cooptat în rândurile sale, în ultimii doi ani, peste 1.500 de persoane.

"Nevoile pieței și cerințele pieței în industria noastră, automotive, sunt tot mai ridicate. Și, din acest motiv, avem nevoie să ne adaptăm și să pregătim noii profesioniști în concordanță cu acestea. Asta înseamnă că avem nevoie să oferim cursuri suplimentare", Sami Krimi general manager. 

Ca să își asigure mai multă forță de muncă pe viitor - și mai bine pregătită - compania a decis să investească 180.000 de euro în facultățile de Inginerie și Științe Economice. Contractul a fost semnat astăzi, cu reprezentanții Universității, care spun că vor investi cei mai mulți bani în laboratoare de specialitate.

"Astfel, absolvenții noștri vor fi mult mai bine pregătiți pentru ceea ce dorește compania - și nu numai compania, dar ceea ce dorește piața forței de muncă", Ioan Bondrea, rector ULBS.

Contractul cu multinaționala este deja la al treilea încheiat cu universitatea din Sibiu, aceasta fiind cea mai mare sumă investită până acum. Reprezentanții companiei susțin că plănuiesc ca, până în 2020, să angajeze anual 550 de oameni noi.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Pensie cu 400 lei mai mare în aprilie. În ce zile se face viramentul banilor în contul pensionarilor
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...