Zeci de castori din râul Olt au ajuns în ultima perioadă în micile pârâuri care străbat comuna Tuşnad din judeţul Harghita. Animalele au construit diguri care obturează micile cursuri de apă, astfel că la ploile mai mari apa iese din matcă. Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu două săptămâni când apele pârâului Mitaci, umflate de ploi, nu au mai avut unde să se scurgă şi au ieşit din albie provocând pagube serioase.
"Este în curte şi în grădină. Cu grădina e problema că nu avem nimic, nu a rămas nimic, suntem fărăr legume. Aţi avut toate puse, iar acum din cauza apei...Nimic nu a rămas", Molnar Jozef, localnic.
"A intrat apa la mine în curte şi am un lac mic şi a inundat tot lacul. A intrat până la reful s-a umplut. Înainte băgam apă din pârâu cu pompă şi acum scot din lac ca să scot mizerie", localnic.
În urmă cu zece ani, râul Olt a fost populat cu castori pentru că specia era pe cale de dispariţie. Doar că animalele s-au înmulţit prea mult pentru că nu au duşmani naturali şi au început să migreze pe toţi afluenţii. Autorităţiile nu se pot atinge de ei pentru că Fac parte dintr-o specie protejată.
"Castorii construiesc astfel de baraje care pot ajunge chiar şi la doi metri înălţime. Din cauza unui asemenea baraj, la începutul lunii iunie un pârâu a ieşit din matcă şi a inundat 21 de gospodării, 14 hectare de fâneţe şi peste 2,5 kilometri de drum comunal", Ruxandra Morar, reporter Digi24 Braşov.
La ultimele inundaţii de la Tuşnad, echipele de intervenţie ale Serviciului pt situaţii de urgenţă Au distrus un baraj construit de castori pt că Legea le permite să Facă acest lucru în caz de extremă Urgenţă.
"Am fost nevoiţi să stricăm acel baraj pentru că dacă nu dărâmam barajhul ăla curgea şi acuma apa pe drum, pe fâneţe. Dar aşa castorul este animal protejat şi nu prea avem voie să facem astfel de treburi, dar în caz de situaţii de urgenţă atunci trebuie intervenit", Korodi Antal, şef Serviciu Situaţii de Urgenţă Tuşnad Sat.
Specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita spun că O soluţie ar fi repopularea cursurilor de apă neamanejate care sunt în afara zonelor de locuit. Dar din cauza legii, oamenii nu pot lua nicio măsură.
"Sunt două legi contradictorii. Problema este că oricum faci la o lege eşti contravenient sau chiar penal, deci nu pot să deranjez habitatul lor, dar eu pe baza Legii Apelor trebuie să asigur scurgerea apelor mari. Din păcte problema asta nu poate să fie rezolvată decât central", Darvas Janos, inginer şef Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita.
Reprezentanţii primăriei Tuşnad Sat au făcut o adresă către Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita pentru a găsi o soluţie de transfer a castorilor într-un alt loc.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Robert Piticu