Instrucție de iarnă

Data publicării:
APLICATIE BETA 100215

Antrenamentul de asalt asupra taberei în care era păzit un ostatic VIP s-a desfășurat în zona Șaua Diham, din Munții Bucegi. Grupa de asalt a cercetașilor militari a atacat de pe schiuri tabăra inamică. A fost doar una din zecile de simulări pe care militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte Brașov le fac, pe timpul taberei de iarnă. Timp de două săptămâni, cercetașii militari și luptătorii celorlalte specializări din arma vânătorilor de munte învață cum să își facă un adăpost, în timp record, doar cu ce au la dispoziție: lemn din pădure, schiurile din echipament, plasă de mascare și multă zăpadă.

" Am făcut cuburi de zăpadă, ca și pentru oamenii de zăpadă, numai că sunt pătrate. Le-am pus unul peste celălalt, deasupra am folosit un lemn uscat din pădure, am improvizat acoperișul, da? Mai departe câteva schiuri, care le-am pus ca și căpriori, să nu cadă acoperișul peste noi și gata adăpostul ", spune lt. Costel Mânzatu, Compania 206 Cercetare Vânători de Munte.

Tabăra de iarnă a vânătorilor de munte e cel mai bun moment ca toți militarii să se familiarizeze cu modul în care trebuie să acționeze la salvarea unei grupe surprinse de avalanșă sau cum să asigure, cu un truc simplu, securitatea bivuacului improvizat în inima munților: e nevoie doar de un cartuș în armă, o bucată mică de lemn prinsă în închizătorul pistolului mitralieră și legată cu o sfoară ce traversează poteca inamicului.

Militarii din structurile de cercetare sunt specializați în culegerea discretă, în câmpul de luptă, a informațiilor despre terenul operațiunii, numărul și dotarea militarilor din forțele adverse și despre comunicațiile acestora cu propriile centre de comandă.

" Ceea ce ne bucură foarte mult, pe timpul acestei tabere, este faptul că putem lucra cu oamenii și să sudăm echipele. Faptul că acești militari au un program de pregătire de zece ore, stau de dimineață până seara cu comandanții lor, cu șefii lor prezintă aspecte foarte bune, în sensul că se pot cunoaște între ei, se omogenizează echipele, la fel instuirea poate deveni uniformă, în sensul că de la individul care nu are deprinderile formate se ajunge la echipa foarte bine instruită ", precizează lt. col. Dorinel Cotea, purtător de cuvânt Brigada 2 Vânători de Munte Brașov. 

Brigada 2 Vânători de Munte face parte din Statul Major al Forțelor Terestre și este una din structurile de elită ale Armatei Române. Incepând cu anul 2005, structurile Brigazii 2 Vanatori de Munte au participat la misiuni in teatrele de operatiuni din Kosovo, Irak si Afganistan.


Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri