Andreea Chelaru este masterandă în primul an la Facultatea de Design de Produs şi Mediu. Este pasionată de conservarea şi protejarea mediului şi este convinsă că munca depusă în Institut o va ajuta în elaborarea lucrării de disertaţie.
"Lucrarea de diplomă a fost, tot aşa, în epurare. Am îndepărtat coloranţii din apele uzate provenite din industria textilă şi acum, la disertaţie, vreau să continui cu acelaşi lucru", spune Andreea Chelaru.
Institutul are 11 laboratoare de cercetare, dotate cu aparatură de înaltă performanţă, care acoperă 14 domenii de cercetare doctorală din cadrul Universităţii.
"Sunt linii de cercetare extrem de performante, unele unicat la nivel naţional şi care fac din Braşov referinţa naţională în cercetare. Deci oamenii vor fi principala provocare, indiferent că vorbim de doctoranzi, postdoctoranzi, cercetători", afirmă Vasile Abrudan, rectorul Universităţii "Transilvania" din Braşov.
Cercetătorii Institutului colaborează cu diverse companii din Braşov, prin departamentul de verificare şi testare a echipamentelor tehnologice.
"Scopul final este evaluarea frecărilor din lanţuri pentru compararea diverselor tipuri de lanţuri şi a lanţurilor fabricate de diverse companii sau de o companie în diverse locaţii", declară Radu Velicu, profesor în cadrul Facultăţii de Design de Produs şi Mediu.
"Putem dezvolta analize de laborator, în diverse domenii, pentru materiale pentru firmele care doresc o anumită expertiză. Sunt 68 de linii integrate de echipamente", afirmă Ioan Vişa, directorul general al Institutului de Cercetare.
Investiţia în institut este de peste 20 de milioane de euro, din care aproximativ 44% au fost folosiţi pentru achiziţionarea echipamentelor şi a celor 109 produse software, specializate pentru cercetare şi dezvoltare.