Îngropaţi printre munţi de hârtie 

Data publicării:
HARTII MULTE DIN BACEL

În încăperea mică unde se află arhiva Tribunalului Braşov, angajatele abia se mai văd printre teancurile de dosare. Elena Băncilă este printre cei mai vechi grefieri ai Tribunalului, dar până acum nu a resimţit atât de tare aglomeraţia din biroul în care lucrează. Împarte biroul cu alte trei colege şi abia au loc una de alta.

" Aici jos la arhivă sunt condiţii grele ca să spunem aşa fiind volumul foarte mare de lucru, foarte multe dosare, spaţiul foarte mic este, puţin personal ", povestește Elena Băncilă - grefier arhivar.

" De-a lungul timpului am întâmpinat mai multe probleme cum ar fi cea a spaţiului, avem un volum foarte mare de doasare, aproximativ 15000 de dosare, stăm patru persoane în această cămăruţă ", spune Silvia Badea - grefier arhivar. 

Atmosfera devine şi mai apăsătoare când la arhivă vin să studieze dosare şi alte persoane.

" Avem arhive unde nu încap mai mult de trei justiţiabili care să studieze dosarele, avem arhive, aşa cum este cea în care ne aflăm acum, unde nu am posibilitate să ofer justiţiabililor un scaun pe care să stea şi să studieze dosarul ", susține Alina Mioc - preşedintele Tribunalului Braşov.

Cum nu a avut altă soluţie, conducerea Tribunalului a decis să mute o parte din arhivă pe holurile instituţiei. Aşa se face că, acum, cei care circulă pe aici trebuie să facă slalom printre fişetele pline ochi cu dosare.

" Omul justiţiabil să poată veni în arhivă să consulte un dosar în condiţii normale nu să umble cu el în braţe, nu să aibă o jumătate de metru spaţiu prin care trebuie să circule atât personalul de arhivă cât şi justiţiabilul ", spune un brașovean.

Tribunalul mai are spaţii de depozitare a arhivei şi în alte trei clădiri din oraş. Şi aceste locaţii sunt ticsite pentru că, în funcţie de caz, un dosar poate fi păstrat în arhivă între cinci şi 15 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri