Elana Andrews etse de doi ani în România. Vine din Australia şi a apelat la Centrul de Informare şi Consiliere pentru Străini din Braşov mai ales ca să înveţe limba română. "Dar şi pentru documente şi să ştiu unde să merg să caut informaţiile. Aici pot să caut toate informaţiile, fără să merg în altă parte, ceea ce este foarte bine", spune Elana Andrews, imigrantă din Australia.
Ca Elana sunt mulţi alţi cetăţeni străini care au întâmpinat probleme la venirea în România. La centru ei au primit consiliere şi soluţi la cele mai frecvente probleme pe care le au.
"Am fost voluntar aici, cu Astrid, la centru şi după am mers la cursuri aici şi am fost ajutat cu acte", povesteşte Philip Hartman - imigrant din Canada.
"Sunt foarte fericit că am găsit prieteni noi din toate ţările din lume şi acum ştiu româneşte, nu bine, dar înţeleg", spune Barhouz Ghorchi - imigrant din Iran.
"Au fost drăguţi şi mi-au dat nişte cărţi din care să mă pregătesc. Îmi doresc ca la finalul cursurilor să pot vorbi fluent limba română " este de părere Vinay Martin - imigrant din India.
Majoritatea celor care vin la Centru sunt căsătoriţi cu cetăţeni români.
"Îi ajutăm de la înscrierea copiilor la grădiniță până la recunoașterea studiilor superioare, de la încheierea unei asigurări medicale obligatorii până la recomandarea unor clinici și spitale ", a declarat Astrid Hamberger - reprezentant centru de informare pentru străini.
Doi profesori voluntari le stau la dispoziţie de două ori pe săptămână cu lecţii de limba română.
"Sunt oameni care vin aici disperați să învețe limba română. Ar fi bine dacă li s-ar da posibilitatea să meargă la curs în fiecare zi", susţine Anca Artenie - profesor de limba română.
În România există 15 astfel de centre şi aparţin de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.