De aproape patru ani doamna Monica Cucerzan din satul sibian Târnava creşte în jur de 400 de capre. Anul acesta, cornutele au născut 170 de iezi, care până de Paşte vor creşte îndeajuns de mari pentru a fi tăiate.
Simpaticii patrupezi au căutare şi la export, intrucât carnea lor este pe placul şi pe gustul rafinat al nemţilor sau al francezilor. În ţară, solicitările au început încă de la sfârşitul lunii ianuarie, spune doamna Monica.
Un kilogram de carne de ied se vinde cu 24 de lei, adică la acelaşi preţ ca în 2010, spre exemplu. Acest preţ este cu aproximativ 30% mai mic decât cel al cărnii de miel, spun specialiştii. Există şi o explicaţie. Din cauza secetei de anul trecut crescătorii de oi au fost nevoiti sa investeasca mai multi bani in nutreturi decat planuisera. Aşa se face că în preajma Paştelui, ciobanii vor scumpi carnea de miel ca să mai recupereze cât de cât din investitie.
În tot judeţul Sibiu sunt 16 fermieri care cresc capre carpatine şi franţuzeşti la standarde occidentale. Astfel de rumegătoare sunt mult mai uşor de crescut decât alte animale, spun experţii pentru ca ele pot manca aproape orice planta sau verdeata care le iasa in cale si sunt mult mai rezistente la intemperii. Statisticile arată că în prezent sunt aproape 17.000 de capre numai în judeţul Sibiu.