Nici edilii şi nici ceilalţi angajaţi de la Primăria Proviţa de Jos nu s-au bucurat până acum de voucherele de vacanţă, deşi ele trebuiau distribuite încă din anul 2012. Bugetul comunei cu doar 2500 de locuitori nu ar fi permis alocarea sumelor necesare pentru a-i trimite în vacanţă, o dată pe an, pe cei 14 funcţionari.
"Au fost mai mulţi factori, cred că şi fondurile, prin dispoziţia primarului, deci dumnealui fiind ordonatorul principal de credite, dispunea către angajaţii dumnealui, dar fondurile fiind foarte mici, nu a putut să facă acest lucru", spune Ionuţ Bocioacă - viceprimarul localităţii Proviţa de Jos.
Valoarea maximă la care poate ajunge un tichet de vacanţă, în funcţie de bugetul aprobat de Consiliul Local, este echivalentă cu suma a şase salarii medii pe economie. Acum trei săptămâni, angajaţii primăriei l-au dat în judecată pe primar, ca să recupereze contravaloarea în bani a voucherelor pe care ar fi trebuit să le primească.
"Sunt reglementate prin legislaţie, dar se acordă din bugetul local", spune Minodora Dumitrache - juristul Primăriei Proviţa de Jos.
În replică la acţiunea funcţionarilor, în 19 noiembrie, primarul şi veceprimarul au dat şi ei, la rândul lor, în judecată Consiliul Local.
"Am considerat că se face o excepţie de la Codul Muncii, care prevede egalitate de şanse pentru toţi salariaţii", spune Mihai Dumitrescu - primarul comunei Proviţa de Jos.
Pentru consilieri, de cealaltă parte, povestea este prea încâlcită. Unii dintre ei nici măcar nu au auzit de tichete.
"Există un buget, în momentul acesta, suficient cât să poată fi acordate aceste tichete? Nu ştim încă, dacă nu s-a discutat...", spune Ion Dobre - consilier local
În vreme ce aleşii locali îşi dispută dreptul legal la vacanţe pe bani publici, localnicii cred că adevăratele priorităţi sunt altele.
"Apa, apa...De când e discuţia cu apa? De vreo opt ani de zile e discuţia de apă, dar nu au băgat-o", spune un localnic.
Cele două dosare sunt acum pe rolul instanţei de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Prahova. Deocamdată, niciunul dintre ele nu a primit termen de judecată. Dacă reclamanţii vor avea câştig de cauză, Consiliul Local va trebui să voteze bugetul pentru plata retroactivă a tichetelor. Bugetul anual al Primăriei Proviţa de Jos este de 2,4 milioane de lei.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoli Racz