Pe cel mai înalt deal din sat toatp suflarea din Şirnea s-a strâns în jurul unui rug imens. Oamenii păstrează cu sfinţenie tradiţia ca, în seara de 25 octombrie, să aprindă focul lui Sumedru.
"Aprinderea acestui foc înseamnă curăţirea ogrăzilor, curăţirea recoltei, curăţirea pajiştilor. Se arde tot ce a fost rău. Şi ogrăzile sunt curate, sunt foarte frumoase", povesteşte un localnic.
Dacă în trecut, tinerii săreau peste foc ca să aibă parte de belşug şi sănătate, acum se ţine cont de mai puţine obiceiuri strămoşeşti.
Cum nicio petrecere nu este completă fără o mâncare gustoasă, ciobanii au pregătit faimoasa pastramă la ceaun.
"E făcută pe un disc, un pic călită, tăiată, mărunţită şi apoi pusă cu bere la încălzit. Se fierbe şi se serveşte pe urmă", ne spune ciobanul bucătar.
Tradiţia spune că cenuşa, care rămâne în urma focului purificator, este bună de folosit pentru a fertiliza pamântul.