Ultimele lucrări de amenajare ale curții Bisericii Negre au fost făcute în 1884. De atunci s-au mai făcut doar câteva reparații minore. În plus, timp de doi ani aici a fost și un șantier arheologic.
Pentru a reabilita curtea, autoritățile au găsit varianta obținerii unei finanțări de la Guvernul norvegian și au depus un proiect la Ministerul Culturii. După o analiză amănunțită, proiectul a fost declarat neeligibil, pe motiv că ar fi trebuit reabilitat întregul ansamblu, format din Biserică și curte. Și asta în ciuda faptului că, în urmă cu doi ani, Ministerul a declarat Curtea Johannes Honterus monument istoric, tocmai pentru a putea primi finanțare. Acest lucru a stârnit nemulțumirea autorităților locale.
" Dacă erau și specialiști din Norvegia, sau s-ar fi făcut prin Ambasada Norvegiei, s-ar fi acordat această finanțare, poate s-ar fi interpretat strict pe monument istoric, nu pe ansamblu arhitectural ", a spus Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Brașov.
" E greu de spus dacă acest lucru e just sau nu, fiindcă curtea în sine este un monument de sine stătător. Este trecut separat în lista monumentelor. Facem un rapel la amenajarea făcută în 1884. Evident este foarte important pt noi să nu șetrgem acest lucru, să rămână în memoria locului ", menţionează arh. Johannes Berthleff - șef proiect.
Valoarea proiectului de reabilitare s-ar fi ridicat la aproape 9 milioane de lei.
" În ce ne privește pe noi, ca și Biserică, noi nu avem fondurile necesare pt o investiție majoră care înseamnă o curte de câteva mii de metri pătrați care trebuie reabilitată, deci sunt sume mult mai mari decât poate fi cuprinsă într-un buget al unei Parohii ", specifică Christian Plajer - prim preot Biserica Neagră.
Anual, Biserica Neagră este vizitată de peste 200.000 de turiști find cel mai vizitat obiectiv turistic din municipiul Brașov. Apectul neîngrijit al curții, însă, lasă un gust amar vizitatorilor.
" De regulă, pietrişul intră in componenţa materialelor folosite pentru turnarea straturilor inferioare, de sub pavajul propriu-zis. Nu te-ai aştepta să îl vezi folosit ca pavaj şi se vede, acolo, de exemplu, că se termină brusc ", este de părere o turistă.
Curtea Bisericii Negre nu este pavată, iar pe alocuri cablurile și țevile ies din pământ. Autoritățile speră ca acum să găsească o altă sursă de finanțare pentru a reabilita și a schimba aspectul curții.