Lorand este economist de profesie. Dar până acum 4 ani nu a găsit nimic de muncă în judeţul Harghita, ceva care să-i ofere satisfacţii profesionale. După ce a analizat mai multe variante de afaceri, Lorand şi-a dat seama că poate face bani frumoşi din zootehnie. Şi-a deschis propria fermă, a cumpărat câteva sute de oi şi astfel a pus pe picioare o afacere sănătoasă. Şi pentru că ştia că ţara noastră este pe locul 2 în Europa la numărul de ovine, dar pe ultimele locuri la calitatea cărnii, a profitat anul acesta de ajutorul de minimis dat de stat ca să cumpare 11 berbeci de rasă pură.
"Cu berbecii ăștia de rasă vrem să ameliorăm rasele autohtone ca să producem și noi un miel de carne ca să fim competitivi pe piața europeană. Berbecii au costat 500 de euro bucata și plafonul maxim pe care l-a dat statul a cam acoperit toate cheltuielile", a spus Ţăpuc Lorand.
Pe lângă Lorand, alți 65 de fermieri au accesat ajutorul de minimis dat de către stat. Şi asta cu atât mai mult cu cât în ultimii ani investiţiile în industrie în judeţul Harghita sunt tot mai mici.
Aproximativ 15% din ajutoarele de minimis pentru achiziţionarea de berbeci şi juninci au ajuns în Harghita. Iar acest lucru plasează judeţul pe primul loc în ţară la acest capitol.
Aron a cumpărat săptămâna trecută șapte juninci din Austria. Și pentru el ajutorul dat de stat reprezintă chiar un imbold. Şi asta cu atât mai mult cu cât îşi vede viitorul în zootehnie.
"Astea sunt juninci de lapte și ne gândim să facem o mică manufactură, să facem cașcaval. Ministerul Agriculturii a contribuit cu 5.000 de lei în acest program, per cap", declară Udvary Aron - fermier.
În ceea ce priveşte bovinele, ajutorul de minimis acordat de stat acoperea doar 60% din valoarea unui animal. În schimb, la ovine, subvenţia a acoperit toate cheltuielile. Singura condiție a fost ca animelele cumpărate să fie de rasă pură.
"Pentru juninci gestante 5.000 de lei, iar pt berbeci, 2.500 de lei. La cele două acțiuni suma totală ce revine județului nostru este 1.987.000 de lei", spune Torok Jeno - director DADR Harghita
În total, în județul Harghita anul acesta au fost achiziţionate prin acest program peste 800 de juninci și aproape 200 de berbeci. Agricultura reprezintă momentan doar 12 la sută din economia judeţului, dar în fiecare an aportul la buget a fost din ce în ce mai mare.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache