Deși este obligatorie până în decembrie, evaluarea de risc este o necunoscută pentru agenţii economici din toate domeniile. O Hotărâre de Guvern, dată în 2012, obligă fiecare agent economic să angajeze un specialist în securitate care să efectueze o analiză a riscurilor la care sunt supuse bunurile sale, dar și angajații. Dacă reprezentanţii firmelor private sau ai instituţiilor de stat, nu realizează aceste analize, riscă amenzi usturătoare.
De două luni, de când a devenit evaluator de risc cu acte în regulă, Petrică Racoțea a făcut aproape 10 evaluări.
"Încercăm să stabilim dacă condiţiile legale, privind respectarea securităţii obiectivelor, bunurilor şi persoanelor sunt respectate si bineînțeles aceste condiţii trebuie să le corelăm cu standardele natţonale sau europene în domeniu", afirmă Petrică Racoțea, evaluator de risc.
La Brașov lucrează doar doi evaluatori de risc, iar în ţară sunt 106 specialiști acreditați de Inspectoratul General al Poliției Române. Termenul limită, până la care firmele vor trebui să încheie aceste evaluări, este 17 decembrie.
După jumătatea lunii decembrie, polițiștii vor începe controalele.
"Toate societăţile sunt obligate ca, până în data de 16 decembrie, să apeleze la un evaluator, pentru a prezenta situaţia în sociatatea respectivă. După data de 17 decembrie vom efectua controale pentru a vedea dacă s-au respectat prevederile acestei Hotarari de Guvern", declară Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov.
Cei care vor să devină evaluatori de risc trebuie să aibă experiență în domeniul securității fizice private de cel puţin 5 ani. O evaluare de risc poate dura și 30 de zile. Societăţile comerciale, dar si instituţiile de stat care nu vor avea evaluarea de risc făcută, pot fi amendate.